Trump: Špekulácie médií o odstúpení Tillersona sú fake news

    0
    Rex Tillerson (Autor: TASR)

    Trump reagoval na Twitteri na šíriace sa správy, údajne pochádzajúce od predstaviteľov Bieleho domu, podľa ktorých existuje plán zbaviť Tillersona úradu a nahradiť ho riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikeom Pompeom.

    Trump tvítoval, že je omylom, že “odvolal Rexa Tillersona” alebo že minister čoskoro odíde. Tillerson podľa Trumpa “neodchádza”.

    Šéf Bieleho domu uviedol, že on a Tillerson sa v určitých záležitostiach nezhodnú, ale “rozhodujem ja”. Trump dodal, že on a Tillerson “spolupracujú dobre” a USA sú už znova “vysoko vážené”.

    K Trumpovmu tvítu je pripojená fotografia Tillersona, ako začiatkom tohto roka skladá v Oválnej pracovni Bieleho domu prísahu pri nástupe do kresla ministra, pričom sa tomu prizerajú Trump a viceprezident Mike Pence.

    Mienkotvorný denník The New York Times (NYT) vo štvrtok s odvolaním sa na vysokopostavených vládnych činiteľov napísal, že Tillersona by na čele americkej diplomacie mal v nasledujúcich týždňoch nahradiť riaditeľ CIA Pompeo.

    Tillerson sa však potom pred novinármi dvakrát o správe vyjadril, že “je to smiešne”, a ďalšie vyjadrenia k celej záležitosti neposkytol.

    Rezort americkej diplomacie uviedol, že Tillerson plánuje zotrvať vo funkcii. V pondelok má na programe odlet na štvordňovú oficiálnu cestu do Európy.

    Trump a Tillerson sa údajne nezhodujú v dôležitých oblastiach zahraničnej politiky vrátane Severnej Kórey a Iránu. Ich vzájomné vzťahy sú veľmi napäté a spôsobili, že o Tillersonovom odvolaní sa špekuluje už niekoľko mesiacov, konštatovala v piatok už skôr AP.

    - Reklama -