Dobré správy neprichádzajú! Situácia s vajíčkami sa do Vianoc nezlepší, predpokladá ministerka Matečná

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Situácia s maslom sa na trhu v SR pomaly upokojuje, ceny masla idú dole. Vajcia sú komodita, ktoré Slovensko vie zabezpečiť na 105 % svojej spotreby, 75 % vyrobených vajec sa spotrebuje doma a s 25 % vajec naši výrobcovia majú záväzky v iných krajinách,” informovala.

    „Je veľmi ťažké predpokladať, že do vianočných sviatkov sa situácia okolo vajec zlepší, pretože spotreba vajec v tomto období je veľmi vysoká, používajú sa na pečenie či varenie. Predpokladám, že s vajcami sa situácia zlepší po vianočných sviatkoch. Upozorňujem však, že slovenské vajcia sú tie, po ktorých je dopyt aj v susedných krajinách,” zdôraznila.

    Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka však podľa Matečnej nemá dosah na riadenie cien vajec.

    „Určite nie, máme voľný európsky trh a keďže obchodníci nenakupovali slovenské vajcia a výroba je dostatočná, čo iné výrobcom vajec zostávalo, ako obrátiť sa na zahraničné trhy. A dlhodobé zmluvné vzťahy v zahraničí sa nedajú jednoducho pod hrozbou sankcie zrušiť,” doplnila.

    Zdôraznila, že slovenské vajcia nikdy neboli predmetom nejakej potravinovej kauzy.

    „Aj preto sú slovenské vajcia na okolitých trhoch veľmi žiadané. Zároveň si nemyslím, že by ľudia mali robiť nejakú nákupnú paniku a neprimerane sa predzásobovať,” dodala podpredsedníčka vlády SR.

    Moderátor Norbert Dolinský sa Matečnej tiež opýtal na vyjadrenia strany SaS, konkrétne ich tímlíderky pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej. Tá tvrdila, že testy boli zmanipulované, respektíve porovnávané výrobky boli ministerstvom (pôdohospodárstva) účelovo vybrané.

    „Ja som sa voči tomuto veľmi vehementne ohradila. To, že nebola jednotná metodika, neznamená, že sme nerobili laboratórne testy tak, ako sa majú. Tam niet o tom pochýb. Máme k tomu protokoly, záznamy a veľmi som sa divila, že práve pani Halgašová s týmto vyšla,“ dodala prekvapene Matečná.

    Ministerka tiež ľudí vyzvala, aby nenakupovali impulzívne.

    „Nakupujte, prosím, uvážlivo. Potravinového odpadu nám pribúda,“ uviedla tiež.

    Čo sa týka problému dvojakej kvality potravín, spomenula Matečná, že práve Slovensko iniciovalo širšiu európsku diskusiu na túto tému a podarilo sa tieto záležitosti preniesť aj na medzinárodnú scénu.

    „Už len samotný tlak, ktorý sme vyvinuli na výrobcov, priniesol už úspechy,“ zakončila nominantka národniarov.

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -