Eurokocúrkovo pokračuje. Na cestovanie z Bruselu do Štrasburgu míňa Únia poriadny balík. Prečo nemôže mať europarlament iba jedno sídlo?

    0
    Ilustračná fotografia: Európsky parlament (Autor: TASR)

    Francúzsko nepripustí, aby sa oficiálne sídlo Európskeho parlamentu (EP) presunulo zo Štrasburgu do Bruselu. Uviedla to v nedeľu francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová. „Štrasburg musí zostať sídlom európskej demokracie. Je to tiež symbol francúzsko-nemeckého zmierenia,“ povedala ministerka. 

    Členovia EP zasadajú každý mesiac v Štrasburgu na jeden týždeň, po zvyšný čas sú v Bruseli. Podľa audítorov EÚ stojí toto presúvanie Úniu každoročne 114 miliónov eur, píše v správe agentúra Reuters.

    Kritici už dlho vyzývajú na zrušenie tohto systému, Francúzsko by však zrejme vetovalo akýkoľvek pokus o potrebnú zmenu Zmluvy o EÚ. Niektorí poslanci dúfali, že zvolenie proeurópskeho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by mohlo pomôcť plánom na uzavretie sídla EP vo francúzskom meste.

    „Európsky parlament je jediným parlamentom na svete, ktorý si nemôže odhlasovať, kde bude sídliť,“ upozorňuje Ivan Štefanec. Sťahovanie do Štrasburgu a späť podľa neho malo svoje symbolické dôvody, no dnes je to len zbytočné míňanie peňazí ľudí.

    „Sám som členom iniciatívy Single Seat, ktorá žiada, aby sa tento cirkus ukončil. No túto právomoc majú v rukách len a len členské štáty. Skúste sa opýtať Roberta Fica koľkokrát a či vôbec túto otázku niekedy otvoril,“ vyzýva europoslanec.

    „To je stará pesnička, už sa to ťahá pätnásť rokov dookola. Musí sa na tom dohodnúť francúzsky prezident s ostatnými premiérmi, jedine vtedy je to riešiteľné. U nás v parlamente už aspoň päťkrát prešiel návrh, aby bolo iba jedno miesto, ale to je v kompetencii Rady, čiže premiérov,“ upozornil nás Boris Zala s tým, že Francúzi majú právo veta a podľa neho to francúzsky prezident nikdy neschváli.

    „Presúvanie na zasadnutia do Štrasburgu je nákladné, časovo náročné a určite by bolo pre všetkých poslancov, ale aj asistentov a pracovníkov EP jednoduchšie, ak by bolo iba jedno sídlo EP,“ priznala pre Parlamentné listy Monika Smolková.

    „Súhlasím, že Štrasburg je symbol francúzsko-nemeckého zmierenia, ale pri pohľade na ekonomiku by bolo vhodné hľadať aj iné riešenia využitia budovy v Štrasburgu. Po odchode Veľkej Británie z EÚ a značného výpadku rozpočtu možno budú predstavitelia Francúzska pozerať na tento problém z iného uhla potom, keď na spoločnú poľnohospodársku politiku pre svojich farmárov dostanú výrazne menej dotácií,“ myslí si europoslankyňa.

    Vladimír Maňka takisto poukázal na to, že Európsky parlament už niekoľkokrát schválil, aby mal jedno sídlo. „Bohužiaľ, zakladajúce zmluvy Európskej únie hovoria o jednomyseľnej dohode, to znamená aj s Francúzskom. Myslím si, že keby naozaj chceli nájsť riešenie, tak sa dá nájsť. Také, že sa ponúkne Francúzsku niečo významné v tej budove v Štrasburgu, nejaké výskumné centrum alebo niečo také, čo by bolo zaplnené, že by tam tí ľudia pracovali, mali by z toho efekt a tak ďalej,“ predstavil zmysluplnejšiu predstavu využitia budovy.

    „Možno by sme ako Európsky parlament symbolicky, keď sa začne obdobie, raz za päť rokov tam prišli, zasadli a potom už rokovali v Bruseli. Čiže dá sa to zachovať, aby to malo ten status, že je to hlavné mesto Európskej únie, ale takýmto spôsobom. Na ťahu sú naozaj hlavy štátov, my do nich ako každý rok tlačíme a prijímame uznesenia, že takto to chceme,“ konštatoval europoslanec pre PL.sk.

    „Ja som na to upozorňovala dlhodobo, že parlament môže aj tisíckrát rozhodnúť o tom, že si želáme len jedno sídlo, ale kým si to jednomyseľne členské štáty neodsúhlasia, tak, žiaľbohu…“ povzdychla si Monika Beňová.

    Podľa europoslankyne je to škoda, pretože nedávno sa rozhodlo o premiestnení Európskej bankovej agentúry do Paríža, takže Francúzsko mohlo ukázať ústretovosť. „Nechcem im upierať zásluhy pri zakladaní Európskych spoločenstiev, ale na druhej strane je skutočne neúnosné aj pre nás, aby sme sa každý mesiac všetci premiestňovali do Štrasburgu, navyše keď to stojí také neuveriteľné peniaze, ktoré by sa dali využiť oveľa lepšie,“ zhrnula pre Parlamentné listy.

    „Sídlom Európskeho parlamentu je od začiatku Štrasburg. Tak je to zakotvené aj v európskych zmluvách. Ak chceme ušetriť na nákladoch spojených s presúvaním medzi Štrasburgom a Bruselom, riešenie je jednoduché – prestať cestovať do Bruselu. Som prvá, ktorá takéto riešenie podporí,“ prekvapila nás svojou odpoveďou Anna Záborská.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -