Rozpočet odráža viac politické chúťky a marketing, než potreby ľudí, hovorí Heger z OĽaNO

    0
    Eduard Heger (Autor: TASR)

    Vláda dostáva podľa neho väčšie príjmy, napriek tomu míňa viac, ale ľudia to necítia. Poslanec zároveň kritizoval aj posúvanie cieľa dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Podľa neho nie je v súčasnosti dôvod na to, aby Slovensko nemalo vyrovnaný rozpočet. Keďže sú dobré časy a slovenská ekonomika rastie.

    “Mnohé krajiny už vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet dosahujú. Môžeme sa opýtať, v čom sme my horší, keď sme uprostred EÚ, máme tu veľké investície, ktoré generujú veľký počet pracovných miest,” pýtal sa Heger.

    Jeho kolega zo strany Ján Marosz kritizoval napríklad nedostatočné financovanie ciest I. prvej triedy v rozpočte. Tie by totiž podľa neho ročne potrebovali aspoň 80 miliónov eur, ale štátny rozpočet počíta len so sumou 40,5 milióna eur. “Je to len polovica sumy potrebnej na to, aby sa stav ciest nezhoršoval,” doplnil Marosz. Predstavitelia hnutia zároveň kritizovali aj nedostatočné financovanie v oblasti zdravotníctva či školstva, alebo neriešenie problémov v sociálnej oblasti.

    Podľa ministerstva financií je v návrhu rozpočtu na budúci rok stanovený cieľ deficitu verejných financií na 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

    “Rozpočet, s ktorým prichádzam, je založený na ekonomickom raste 4,2 %. Môžeme hovoriť o zdravom ekonomickom raste, ktorý je založený na domácej spotrebe. Sú v ňom zahrnuté aj kľúčové investície,” priblížil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

    Rozpočet počíta podľa neho aj s prioritami, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov.

    - Reklama -