Do väzenia za šírenie „zlých“ správ! V krajine EÚ padol drsný návrh

    0
    Vlajka Írska (Autor: Facebook, Them'uns)

    Navrhovateľom nového zákona je poslanec James Lawless z vládnucej Republikánskej strany, ktorý sa nijako netají s tým, že ním navrhovaný zákon je priamou reakciou na prezidentské voľby v Spojených štátoch a ich údajné ovplyvnenie ruskými hekermi. „Bolo by naivné si myslieť, že Írsko sa nemôže stať terčom hybridnej informačnej vojny. Dôkazy hovoria jasne o tom, že na sociálnych sieťach sa zhromažďujú veľké skupiny tých, ktorí chcú narušovať demokratické procesy.“

    Podľa Lawlessa je úplne zrejmé, že po Veľkej Británii a Spojených štátoch sa falošné facebookové a twitterové účty objavia aj na írskom internete. Ako uvádza denník Independent, zákon, ktorý bude zákonodarcom predložený tento týždeň, bude definovať niekoľko pojmov. Okrem iného „online platformu“, za ktorú bude považovaná internetová stránka s viac ako 10 000 unikátnymi návštevníkmi za mesiac.

    „Je nutné, aby sme zabránili používaniu veľkého množstva falošných účtov,“ tvrdí predkladateľ zákona, podľa ktorého by mohol skončiť propagátor lživých správ až na päť rokov vo väzení. Návrh počíta aj s možnosťou pokuty vo výške až 10 000 eur. Pri miernejšom prehrešku by mohol „páchateľ“ odísť len s pokutou 500 eur alebo by mu hrozilo maximálne šesť mesiacov odňatia slobody. Zákon sa však nezameriava len na samotných strojcov šírenia lživých správ.

    Problémy by mali mať po jeho prípadnom schválení írskymi zákonodarcami aj subjekty, ktoré dajú priestor reklamám s „fake news“. „Je mimoriadne dôležité zaistiť, aby boli politické debaty na sociálnych sieťach transparentné. Máme k dispozícii jasné dôkazy o tom, že niektorí politickí predstavitelia štátov sa snažia šíriť propagandu v snahe oslabovať demokratické procesy v ostatných krajinách sveta. Musíme im zabrániť v tom, aby to isté robili aj v Írsku.“

    Samotný Lawless teraz plánuje pre svoj návrh hľadať podporu naprieč politickým spektrom. „Je to kľúčová téma, pretože sociálne siete hrajú pri formovaní politickej diskusie väčšiu rolu, než si myslíme. Navzdory tomu si však túto oblasť naše zákony v podstate vôbec nevšímali,“ uzavrel poslanec vládnej Republikánskej strany.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -