Fico sa k návrhu spraviť z EÚ federáciu vyjadril jasne: Slovensku svedčí hlbšia integrácia. Za všetkých okolností musíme byť súčasťou týchto diskusií

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Keďže naše členstvo bolo doteraz úspešné a nám aj svedčí hlbšia integrácia, ja chcem, aby Slovensko nevypadlo z tejto hry. Ak teda dnes šéf SPD otvára nejaké témy, nech ich nazýva akokoľvek, našou povinnosťou je byť súčasťou tejto diskusie a nevypadnúť tým, že nebudeme téme venovať pozornosť,“ povedal v pondelok Fico. Zopakoval svoj postoj, že Slovensko má byť súčasťou jadra EÚ.

    Témam ako tie, ktoré otvára Schulz, sa podľa Fica asi nedá vyhnúť. Poukazuje, že iniciatív, ktoré nútia krajiny sa rozhodnúť, či chcú hlbšie spolupracovať v EÚ alebo nie, je stále viac. Ten tlak tu bude a tie vyjadrenia sa množia na dennej báze. Kto chcete byť súčasťou toho jadra, môžete byť, kto nechcete, stojte niekde na boku a pozerajte sa na to. Našou povinnosťou je za všetkých okolností byť súčasťou týchto diskusií, všetko vážiť na laboratórnych váhach,“ skonštatoval Fico.

    Podotýka však, že Slovensko by nemohlo súhlasiť s rozhodnutiami, ktoré by ho poškodzovali. Nevie si predstaviť, že by napríklad európske inštitúcie schvaľovali slovenský štátny rozpočet. Hovoriť však možno podľa neho o obrannej či sociálnej politike, ale aj daniach a odvodoch.

    Martin Schulz na minulotýždňovom zjazde v Berlíne vyhlásil, že Európa je našou životnou poistkou, pričom kládol osobitný dôraz na potrebu posilňovania EÚ. Je to jediná šanca, ako môžeme udržať krok v súťaži s inými veľkými regiónmi tohto sveta,“ dodal. Členské štáty, ktoré by navrhovanú federálnu ústavu nepodporili, by podľa Schulzových slov museli Úniu automaticky opustiť.

    Slovenskí politici Schulza kritizujú

    Schulzov návrh, ktorý by prakticky znamenal stratu suverenity Slovenska, kritizovali viacerí slovenskí politici. Podpredseda SNS Anton Hrnko napríklad uviedol, že EÚ ako federalizovaný celok nemôže zabezpečiť rovnosť národov. Federalizovaná Európa by tak mohla akurát tlačiť na ich zánik. A preto predsa naši predkovia od Svätopluka až po dnešok neprelievali krv a pot za svoj národ,“ myslí si národniar.

    Kritikou na adresu Martina Schulza nešetril ani líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Toto je vyjadrenie pána Schulza, neomarxistického knihovníka, ktorý sa úplne zbláznil… Kto je dnes Schulz? Veď je to len starý prepitý marxistický blázon bez zmyslov,“ komentoval Schulzovu osobnosť líder Smer rodina. 

    Federalizáciu EÚ kritizovala aj strana SaS. V oficiálnej reakcii saskári uviedli, že Európsku úniu nenahlodávajú len euroskeptici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov, ale rovnaký účinok má podľa liberálov aj arogantné horlenie za pretvorenie Európskej únie na superštát. 

    K návrhu Martina Schulza na vytvorenie akýchsi Spojených štátov európskych do niekoľkých rokov sa odmietavo postavilo aj hnutie OĽaNO. Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) uviedla, že zodpovední politici by nemali ľahkovážne vyzývať na rozvrat EÚ. 

    Autor: Ste, TASR

    - Reklama -