EÚ zvláda migráciu lepšie, ako sa očakávalo, zaznelo na konferencii

    0
    Migranti čakajúci na rakúsko-nemeckých hraniciach (október 2015) (Autor: TASR)

    “SR býva veľakrát pertraktovaná za prístup k migrantom, čo nie je vždy založené na faktoch a dôkazoch, chceme preto touto konferenciou prispieť k mnohostrannej diskusii a poukázať i na pozitívny efekt opatrení, ktoré Slovensko prijalo,” uviedla za organizátorov Lucia Mokrá, dekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied (FSEV) UK.

    “Rovnako by sme na konferencii radi odprezentovali návrhy a odporúčania pre ďalší postup v budúcnosti,” dodala.

    Na konferencii sa o svoje skúsenosti podelia zástupcovia inštitúcií, akademickej obce i neziskových združení, ktorí sa venujú téme migrácie. S príspevkom vystúpi napríklad riaditeľka oddelenia pre migráciu a azyl Európskej komisie Marta Cygan či riaditeľka odboru dokumentaristiky a zahraničnej spolupráce Migračného úradu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Blanka Timurhan.

    Do diskusie sa zapojí aj John Crowley, šéf sekcie UNESCO, ktorá sa zaoberá sociálnymi transformáciami a v rámci vedeckého programu MOST (Management of Social Transformations) sa sústreďuje i na tému migrácie. Crowley v stredajšom (13.12.) rozhovore pre TASR vyjadril spokojnosť s tým, ako sa Európa doteraz vyrovnala s migračnou krízou.

    “Zvláda ju lepšie, ako si mnohí pred dvoma rokmi mysleli,” uviedol.

    Pripustil, že niektoré prijaté opatrenia a riešenia neboli úplne dokonalé, ale smerovali k upokojeniu situácie v Európe.

    Crowley taktiež nesúhlasí s myšlienkou presadzovanou niektorými krajinami, že nulová migrácia je ideálna.

    Myslí si, že pre prijímajúce krajiny môžu byť “prospešní aj utečenci, ktorí boli zo svojej krajiny nútení odísť pre konflikt”.

    Podľa jeho názoru mnohé krajiny, ktoré svoje hranice v minulosti migrantom nezatvorili, z toho profitovali.

    - Reklama -