Vystrašilo Progresívne Slovensko sulíkovcov? Téma LGBTI môže získať na politickej sile, píše komentátor

    0
    Poslankyňa SaS Natália Blahová a líder strany SaS Richrad Sulík (Autor: df)

    Nie je ničím prekvapujúcim, či už pre koalíciu, ale aj opozíciu prakticky akejkoľvek vlády pod Tatrami boli nosnými témami ekonomika, domáca aj zahraničná politika, prípadne otázky zdravotníctva a školstva. Otázky registrovaných partnerstiev, prípadne LGBTI komunít nemali na Slovensku príliš silnú verejnú podporu a išlo skôr o okrajovú tému.

    To by sa však mohlo v najbližších mesiacoch zmeniť. Tak to aspoň vidí Jozef Majchrák, ktorý vo svojom článku v konzervatívnom denníku Postoj spomína nový vietor naklonený práve tejto komunite, ktorý v posledných dňoch badať na domácej scéne.

    „V týchto dňoch môžeme v tejto oblasti sledovať novú dynamiku, ktorá môže politickú podporu LGBTI aktivít zvýšiť. Zástupcov LGBTI organizácií prijal pred niekoľkými dňami prezident Andrej Kiska, ktorý pri tejto príležitosti vyzval na opätovné otvorenie diskusie o partnerstvách ľudí rovnakého pohlavia. Prezident sa zároveň už v minulosti ponúkol, že by mohol byť moderátorom takejto diskusie,” uvádza o. i. v danom článku autor.

    Slabý záujem o otváranie tejto témy je spôsobený čiastočne tradíciami a historickým vývojom v aj dnes konzervatívnom Slovensku, pričom druhým faktorom je aj politická „ošemetnosť“ a celková citlivosť.

    V každom prípade, ako ukazujú posledné týždne, daný stav nemusí nemusí trvať večne. Viaceré strany totiž mieria aj na voličov podporujúcich, prípadne presadzujúcich LGBTI témy.

    Dôvody sú však podľa Majchráka aj pragmatické, pričom na malom domácom ´pieskovisku´ je viacero strán, ktoré sa chcú uchádzať o tento typ voliča.

    „Sulíkovci sa chystajú v parlamente opäť predložiť zákon o registrovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia. Strana posilnením dôrazu na tieto témy reaguje na nové politické projekty, ako sú Progresívne Slovensko či Spolu Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála, s ktorými bude súperiť o mestského liberálneho voliča,“ konštatuje autor.

    A ako už aj bolo naznačené: „Témy LGBTI tak získajú v porovnaní s aktuálnym stavom oveľa väčšiu politickú váhu,” uzatvára Majchrák.

    - Reklama -