USA a Západ sú ako Atény a Rusko ako Sparta, vyhlásil britský politik a z Moskvy prišla odpoveď: Vojny medzi nimi využili iné civilizácie rovnako ako dnes islamisti

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas oficiálneho bilaterálneho rokovania na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    “Čítal som Thúkydidésove dejiny peloponézskej vojny. Bolo mi jasné, že demokracia, otvorenosť, kultúra a civilizácia Atén predstavovali analógiu k Spojeným štátom a k Západu. Rusko bolo pre mňa zasa uzavreté, nevľúdne, militaristické a protidemokratické – ako Sparta,” uviedol Johnson pre denník The Sunday Times.

    “Keď padol Berlínsky múr, nastal výnimočný moment nádeje na zmenu a náhle bolo všetko veľmi odlišné. Dnes už viem, že išlo o úplnú ilúziu. Rusko sa totiž od skončenia studenej vojny nikdy nesprávalo voči Spojenému kráľovstvu či západným záujmom tak nepriateľsky ako teraz,” dodal šéf britskej diplomacie.

    Johnson hovoril o udalostiach na Kryme z roku 2014 ako o príklade zmieneného nepriateľstva, a zmienil aj “destabilizujúce aktivity” Moskvy na Balkáne. Súčasné vzťahy s Kremľom však zároveň označil za tragédiu. Podľa britského periodika má Johnson odcestovať na návštevu Ruska vo štvrtok.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí na Johnsonov výrok reagovalo slovami: “Vojny medzi Aténami a Spartou oslabili staroveké Grécko, čo využili Peržania a Macedónci. Dnešné rozbroje, ktoré vyvoláva a podporuje Západ, vrátane tých na európskom svetadiele, nepochybne oslabujú západnú civilizáciu a vystavujú ju hrozbám, akou je napríklad Islamský štát.”

    - Reklama -