Bude sa Rybaničom zaoberať Súdny dvor EÚ? Obhajca chce, aby preskúmal, či je whistleblower

    0
    (Zľava): Filip Rybanič a Jozef Rajtár (Autor: TASR)

    Otázku Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu musí predložiť slovenský súd. “Predpokladom obžaloby je, že Filip Rybanič zaznamenal údaje o podozrivých transakciách a signalizoval to navonok. Vzhľadom na tento predpoklad obžaloby máme precedensy európskych súdov, napr. prípad Guja vs. Moldavsko, kde Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o tom, že jeho prepustenie zo zamestnania bolo neoprávnené,” povedal pre TASR poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS).

    Podľa jeho slov EÚ veľmi prísne postihuje pranie špinavých peňazí či legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. “Pri ľuďoch, ktorí sa podieľajú na odhaľovaní takýchto skutkov, si EÚ si dáva záležať na tom, aby ich ochraňovala. Preto očakávame, že tento prípad bude úplne jednoznačný,” uviedol Rajtár.

    Na utorkové pojednávanie sa mali dostaviť aj súdni znalci, jeden z nich sa však ospravedlnil. Ako svedok mal vypovedať aj Rajtár, ale nestalo sa. “Lebo sudkyni sa z pošty ešte nevrátilo potvrdenie, že som prevzal predvolanie,” vysvetlil poslanec.

    Sudkyňa zároveň odmietla námietku zaujatosti, ktorú podala obhajoba. Súd Bratislava V. totiž žaluje aj poslanca Alojza Baránika (SaS), ktorý je dôverníkom Rybaniča. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 1. marca.

    Pozrel sa na Kaliňákov účet

    Rybanič čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

    Podľa medializovaných informácií mal Filip R. ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

    - Reklama -