Babiš vytrvalo hľadá podporu pre svoju menšinovú vládu. Ľudovci aj občianski demokrati mu povedali razantné nie

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Babiš sa v utorok ako s prvou stretol s ODS. Strana mu zopakovala, že jednofarebnú menšinovú vládu hnutia ANO nepodporí. Zo stretnutia so zástupcami KDU-ČSL odchádzal Babiš nespokojný.

    Ľudovci na rozdiel od OSD trvajú na tom, že nepodporia žiadnu vládu, v ktorej by bol Babiš.

    “Myslím si, že sa vo všetkom líšime. KDU-ČSL má stále rovnaké stanovisko, ich predstava je, hlavne aby vo vláde nebol Babiš,” povedal premiér po rokovaní novinárom.

    Debata o navrhnutom programovom vyhlásení menšinovej vlády sa podľa neho vôbec nekonala. “Tam je zásadne iný názor na to, aká má byť vláda a kto v nej má sedieť,” povedal. Zopakoval tiež, že nechce vládnuť s KSČM a s hnutím SPD.

    To, že bude musieť Babiš hľadať podporu inde, potvrdil po rokovaní s ANO aj predseda ODS Peter Fiala. ODS podľa neho menšinovú vládu nepodporí z troch dôvodov. “Sme presvedčení, že sme nedostali mandát našich voličov, aby sme podporovali vládu hnutia ANO,” povedal Fiala po rokovaní na krátkom brífingu s Babišom. Menšinová vláda je podľa nich možnosťou poslednou, a nie prvou. Strana tiež nesúhlasí ani s niektorými bodmi programu vlády.

    V stredu má český premiér na programe rokovania so zástupcami ČSSD, STAN i komunistov. Vo štvrtok bude Babiš rokovať s Pirátmi, SPD a TOP 09, doplnil spravodajský portál Novinky.cz.

    Česká novovzniknutá vláda v 30-stranovom dokumente sľubuje napríklad dôchodkovú reformu, zrušenie superhrubej mzdy či zníženie sadzby z hrubej mzdy na 19 percent.

    - Reklama -