Nór mal posúvať informácie domovskej tajnej službe. V Moskve ho zatkli

    0
    FSB zatýka (Autor: TASR)

    Nóra, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, médiá identifikovali ako 62-ročného Frodeho Berga, bývalého člena nórskej pohraničnej komisie, ktorá má dohľad nad nórsko-ruskými štátnymi hranicami.

    Ruského občana Alexeja Žitňuka obvinili zo zrady za to, že údajne odovzdal dokumenty Nórovi, informovali štátne médiá. Nór kontaktoval bývalého policajného dôstojníka Žitňuka, ktorý robil v oblasti bezpečnosti pre firmu dodávajúcu elektronické vybavenie pre ruské námorníctvo, uviedla agentúra Interfax.

    Nórske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že nórskemu občanovi je poskytovaná „právna reprezentácia“ a „konzulárna pomoc v súlade s našimi smernicami pre uväznených občanov v zahraničí“.

    „Vzhľadom na nórske zákony o utajovaní údajov nemôžeme prezradiť osobné informácie v konzulárnych prípadoch,“ konštatoval hovorca Frode Overland Andersen vo vyhlásení pre DPA.

    Podľa ruskej mediálnej agentúry Rosbalt v ruskej tajnej službe FSB predpokladajú, že Berg odovzdával informácie nielen tajnej službe svojej krajiny, ale aj americkej CIA. Bol predstaviteľom Červeného kríža, pomáhajúcim na hraniciach RF a Nórska utečencom z Ukrajiny. Nórske médium The Barents Observer dodáva, že podozrivý je z Kirkenesu v severnom Nórsku a v Červenom kríži pracoval po svojom odchode do dôchodku v roku 2014.

    - Reklama -