Je to zdieranie až hyenizmus, vraví o predvianočných reklamách na pôžičky sociologička. Ľutuje obchodníkov, ktorí musia dennodenne počúvať koledy

0
Silvia Porubänová (Autor: TASR)
Blížia sa Vianoce a niektorí ľudia sa nevedia zastaviť. Namiesto vychutnávania vianočnej pohody sa ženú za darčekmi po nákupoch a stáva sa, že rodina je až na druhom mieste. Je to rýchlosťou doby, že si už poniektorí nevieme vychutnať sviatky bez tohto zhonu a nákupov? Prepadli sme konzumu? 
 
Ako v každom prípade, ani v tomto sa nedá paušalizovať, pretože ľudia sú takí aj onakí. Na prvý pohľad to ale vyzerá, ako keby sa celá populácia rozhodla tráviť sviatky týmto konzumným spôsobom, napríklad nákupmi. Je to však typické pre dni pred Vianocami, ale hneď ako príde Štedrý deň, tak nastane stíšenie, pokoj a zrazu sa vyprázdni mesto. Ľudia prežívajú vianočný čas spoločne, ale nedá sa to paušalizovať. Tento zhon je podľa mňa typický posledné desaťročia aj pre celý európsky priestor. Niet sa čomu čudovať, je to všeobecný jav. 
 
Čo si myslíte o marketingovom tlaku, ktorý niektorí predajcovia vyvíjajú na zákazníkov pred Vianocami? Nie je to tak trochu emocionálne vydieranie? 
 
Je to tak a dá sa povedať, že je to určitým spôsobom nehorázne, pretože sa na ľudí tlačí veľmi zvláštnym spôsobom a treba byť voči tomu rezistentný.  
 
Spôsobujú Vianoce u ľudí stres? 
 
Určite áno, pretože je to aj stres z očakávaní, z toho, že človek nemôže naplniť očakávania, ktoré sú na neho kladené, alebo z toho, že nie je dosť dobrý, aby mohol nakúpiť, čo si jeho blízki želajú, alebo že človek nespĺňa mainstreamový štandard. Opäť je to ale o tom istom, o správaní sa, trávení času a vnímaní sviatkov.
 
Obľúbené sú pred sviatkami pôžičky, na ktoré vidíme reklamy všade, kam sa pozrieme. Nie je to tak trochu vydieranie, ponúkať ľuďom často nevýhodné pôžičky, keď je jasné, že každý chce svojim deťom alebo blízkym niečo podarovať a radšej sa zadlží, ako keby nemal na darčeky?
 
To je doslova zdieranie až hyenizmus, pretože (pôžičkové firmy) si veľmi dobre uvedomujú, že tí ľudia (ktorí si pôžičky vezmú) idú nad rámec svojich možností a budú celý rok platiť daň za pár minút dobrého pocitu. To je už však otázka toho, kto a ako by mal niečo také regulovať, pretože je to na hranici nemorálnosti. 
 
Vedeli by ste si predstaviť Vianoce bez darčekov? 
 
Určite áno a poznám veľa ľudí, ktorí riešia sviatky tým, že venujú čas jeden druhému na malej dovolenke alebo víkendovom pobyte. Je jedno či v horách alebo na exotike, a nezáleží na tom, aké je to drahé, ale ide o to, že si takíto ľudia nedávajú nič materiálne a nič také ani neočakávajú. 
 
Sú vhodnejšie hmotné alebo takzvané zážitkové darčeky? 
 
Myslím si, že znova platí, koľko ľudí, toľko chutí. Niekto si Vianoce nevie predstaviť bez tradičných hrncov a papúč. Netreba niečo také spochybňovať, je to každého vec. Veľa ľudí ale dnes naozaj preferuje tieto zážitkové darčeky. 
 
Aj na Slovensku je množstvo najmä starších ľudí, ktorí, žiaľ, zostávajú osamote aj počas Vianoc. Ako samota vplýva na tých, ktorí si ju nevybrali dobrovoľne?
 
Týka sa to skutočne najmä starších ľudí, ale aj mladých, ktorí si hľadajú partnera alebo by už prijali nejaký rodinný život a nie je im to dopriate. Keď sú takíto ľudia sami, tak na Vianoce viac ako kedykoľvek inokedy rekapitulujú a rozmýšľajú, čo urobiť so životom. Pre týchto ľudí to môže byť smutná časť roka, ale zároveň to môže byť aj výzva, ktorú treba prekonať, aby človek na ďalšie sviatky už nebol sám. Mnohé komunity sa spájajú a vytvárajú na Vianoce akcie pre týchto ľudí, aby sa združili. To je, myslím si, veľmi fajn. 
 
Vianoce sú sviatkami rodiny, ale nie každý má možnosť stretnúť sa s blízkymi práve na Štedrý deň. Ako vnímate úlohu moderných technológií pri spájaní ľudí s ich rodinami napríklad v zahraničí? 
 
Toto je vynikajúca možnosť pre tých, ktorí sú od rodiny vzdialení. Keď je niekto geograficky ďaleko, tak Skype je na nezaplatenie a počas sviatkov je to pre mnohých ľudí naozaj jediná šanca, ako byť, keď už nie fyzicky, tak aspoň duševne so svojimi najbližšími. 
 
Je vianočná atmosféra nákazlivá? Myslím to tak, že aj ľudia, ktorí možno nemajú radi Vianoce, sa cítia sviatočne, keď je všade okolo výzdoba a hrajú koledy. 
 
Určite áno, o tom niet pochýb. Vianočná nálada je nákazlivá. Ide pritom o vnemy a podprahové veci, ktoré si často ani neuvedomujeme.  
 
Vyšla štúdia, podľa ktorej sú vianočné koledy škodlivé na psychiku, čo si o tom myslíte?
 
To je, samozrejme, extrém. Keď budete tú istú hudbu desať hodín denne počúvať dokola, tak vám to neprospeje. Ľutujem zamestnankyne a zamestnancov vo veľkých nákupných strediskách, ktorí sú už pomaly od októbra dennodenne po celý pracovný čas atakovaní opakovanými koledami. Myslím si, že nejde len o koledy, ale keby akákoľvek špecifická hudba znela niekoľko týždňov vkuse, tak jej človek bude mať naozaj plné zuby. To sa týka aj kolied a možno si potom ľudia doma pustia pre zmenu nejaký tvrdší rock.
 
- Reklama -