Putin znova obvinil USA z agresivity a porušovania medzinárodných zmlúv

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: TASR)

    Na piatkovom výročnom zasadnutí kolégia ministerstva obrany Putin uviedol, že nová bezpečnostná stratégia USA má z pohľadu diplomacie “určite ofenzívny charakter” a z vojenského hľadiska je “agresívna”. Putin upozornil, že velenie ruských ozbrojených síl musí brať tieto fakty do úvahy pri plánovaní svojej praktickej činnosti.

    Ako príklad porušovania zásadných zmlúv o globálnej bezpečnosti Putin uviedol situáciu v Rumunsku, kde už boli rozmiestnené americké univerzálne odpaľovacie systémy protiraketovej obrany, pričom rovnaké budú umiestnené aj v Poľsku. Upozornil pritom, že “formálne sú (tieto zariadenia) určené pre riadené strely, ale faktom je, že sú univerzálne” a môžu byť podľa Putina využité na odpálenie okrídlených rakiet s doletom 2500 kilometrov.

    Ruský prezident na zasadnutí kolégia ministerstva obrany vyhlásil, že Spojené štáty chcú zmluvu INF, ktorá prispela k ukončeniu studenej vojny, zničiť tým, že si “vymýšľajú” jej porušenia zo strany Ruska. Samotné USA pritom podľa Putina konajú v rozpore s INF. 

    Putin zdôraznil, že Moskva má “zvrchované právo” reagovať na hrozby, ktoré v oblasti vojenskej infraštruktúry vznikajú v USA i v Európe. V tejto súvislosti vyzval prítomných urobiť všetko pre posilnenie obranyschopnosti krajiny, pozorne sledovať aj zmeny v rovnováhe síl vo svete, najmä pri hraniciach Ruska, v oblastiach konfliktov – vrátane Blízkeho východu a Kórejského polostrova, ako aj v Európe, a to najmä v súvislosti s americkým systémom protiraketovej obrany.

    - Reklama -