Americká vláda súhlasí s dodaním smrtiacich zbraní na Ukrajinu. Pomoc USA má vraj výhradne obrannú povahu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR/AP)

    O povolení vývozu amerických zbraní uvedenej kategórie na Ukrajinu informovala ešte vo štvrtok agentúra TASS, ktorá citovala zdroj z ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov.

    Predstavitelia tohto ministerstva, ktoré dohliada na predaj amerických zbraní do zahraničia, podľa AP odmietli zverejnené informácie potvrdiť. Hovorkyňa Heather Nauertová však uviedla v piatkovom vyhlásení, že Spojené štáty sa rozhodli poskytnúť Ukrajine “rozšírené obranné kapacity”, aby tak pomohli budovať tamojšiu armádu, brániť zvrchovanosť a “odrádzať od ďalšej agresie”.

    “Pomoc Spojených štátov má výhradne obrannú povahu. Vždy sme hovorili, že Ukrajina je zvrchovanou krajinou a má právo sa brániť,” vyjadrila sa Nauertová.

    Najnovší krok Washingtonu podľa AP pravdepodobne vyostrí napätie vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktoré podľa amerických predstaviteľov poskytuje výzbroj a výcvik separatistickým povstalcom na východe Ukrajiny. Zamýšľaný predaj amerických zbraní do zahraničia by mohol zastaviť Kongres, čo však v tomto prípade nemožno očakávať, keďže zákonodarcovia poskytnutie smrtiacich zbraní Ukrajine sami dlhodobo požadujú.

    - Reklama -