Masaker na Námestí nebeského pokoja si vyžiadal 10 000 mŕtvych. O tom, čo robili s telami mŕtvol, nechcete čítať!

    0
    Peking, hlavné mesto Číny (Autor: Radim Panenka)

    Dovtedajšie odhady počtu mŕtvych pri prodemokratických protestoch sa pohybovali na úrovni niekoľkých stoviek po viac než 1000.

    Čínske úrady na konci júna 1989 oznámili, že v Pekingu zomrelo vtedy 200 civilistov a niekoľko desiatok členov bezpečnostných zložiek, pričom malo ísť o potlačenie “protirevolučných nepokojov” zo 4. júna 1989.

    Predmetné zdroje uchováva Národný archív Spojeného kráľovstva (TNA) a boli odtajnené v októbri tohto roku, keď ich preskúmali experti z webovej stránky HK01. 

    “Študenti dostali hodinu na opustenie námestia, avšak po piatich minútach ozbrojené jednotky zasiahli. Študenti sa spočiatku prebíjali, ale boli skosení vrátane vojakov. Transportéry potom prechádzali cez telá, aby spravili tzv. koláč, pričom telá zhŕňal buldozér. Ostatky tiel spálili a následne spláchli hadicami,” uvádza sa vo výpovedi britského diplomata.

    Donald dodal, že “niekoľko členov Štátneho výboru situáciu považovalo za vypuknutie občianskej vojny”. Tento politický protest trval sedem týždňov a bol najvyšším demonštračným vystúpením čínskeho ľudu v jeho dejinách.

    Otázka počtu zabitých však zostáva v Číne veľmi citlivá. Peking zakazuje všetky spomienkové akcie a prísne kontroluje webové diskusie týkajúce sa tohto incidentu. Aktivisti si to však pripomínajú najmä v Hongkongu a na Taiwane.

     

    - Reklama -