Až 10-tisíc ľudí môže z Líbye prísť do Európy, hlási Taliansko

    0
    Utečenci sedia na lodi počas záchrannej akcie rybárov (Autor: TASR)
    V piatok sa týmto spôsobom prepravila prvá skupina 162 utečencov, ktorých do Ríma previezlo vojenské lietadlo. Vybral ich Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý tieto osoby označoval doteraz za utečencov, nie za osoby s právom žiadať o azyl,“ uviedol Minniti, taliansky minister vnútra.
     
    Podľa neho utečenci potom môžu ihneď prijímať ekonomickú pomoc alebo sa zapojiť do programov usilujúcich sa o rýchlejšiu integráciu.
     
    Ďalších 30 000 utečencov, ktorí nemajú právo na azyl, by potom v budúcom roku mohlo byť vrátených späť do vlasti. Tento rok to bolo 17 000 osôb.
     
    O osobách, ktorým bude pridelená medzinárodná pomoc, môže OSN rozhodnúť už v Líbyi. Tento dohodnutý mechanizmus zo strany Ríma a Tripolisu taliansky minister víta. Celkovo sa podľa neho situácia zlepšuje. Príliv utečencov sa znižuje.
     
    Od januára do 22. decembra talianska pobrežná stráž zaznamenala príchod asi 119 000 ľudí, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka menej o takmer 34 percent,“ uviedol a zároveň pripomenul, že sa Taliansku podarilo v tomto roku umiestniť 11 000 utečencov do iných členských štátov EÚ.
     
    V minulom roku išlo iba o 2 500 osôb.
    - Reklama -