Padlo rozhodnutie. Navaľnyj nemôže kandidovať v ruských prezidentských voľbách

    0
    Alexej Navaľnyj pri zatýkaní ruskou políciou (Autor: TASR)

    Podľa TASS svoje rozhodnutie ÚVK zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod. 

    Agentúra RIA Novosti spresnila, že ÚVK v pondelok odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu na podporu Alexeja Navaľného, ktorý chcel v prezidentských voľbách kandidovať ako nezávislý. 

    Všetky dokumenty a doklady potrebné na registráciu kandidáta prezidentských volieb Navaľnyj doručil ÚVK v nedeľu. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová oznámila, že ÚVK nemá žiadne výhrady voči dokladom, ktoré Navaľnyj predložil. 

    Navaľnyj, ktorý je aj známym protikorupčným blogerom, bol odsúdený za spreneveru v kauze Kirovles. Osoba odsúdená za závažný trestný čin môže v prezidentských voľbách kandidovať až 10 rokov po absolvovaní trestu, vyplýva zo zákona o voľbách prezidenta Ruskej federácie.

    Pamfilovová sa dávnejšie vyjadrila, že Navaľnyj by mohol o svojej účasti v prezidentských voľbách uvažovať až po roku 2028.

    Navaľnyj sa odvolá proti rozhodnutiu

    Ruský opozičný politik a protikorupčný bloger Alexej Navaľnyj sa mieni odvolať proti rozhodnutiu Ústrednej volebnej komisie (ÚVK), ktorá mu svojím verdiktom z pondelka nepovolila kandidovať v marcových voľbách prezidenta Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra TASS.

    “My sa, samozrejme, proti rozhodnutiu (ÚVK) odvoláme: na ústavnom súde a všade, kde sa len na svete dá,” vyhlásil Navaľnyj, ktorý však súčasne uviedol, že má pochybnosti o úspešnosti takéhoto konania. 

    Navaľnyj avizoval, že v prípade, že ÚVK odmietne jeho kandidatúru vo voľbách, bude viesť kampaň za bojkotovanie hlasovania, ktorého jednoznačným favoritom je súčasný prezident Vladimir Putin. Navaľnyj je podľa agentúry AP najväčšou výzvou, akej Putin čelí za všetky roky strávené pri moci.

    - Reklama -