Karta sa obrátila. Tentokrát Rusi varujú Američanov, aby sa im nestarali do prezidentských volieb

    0
    Moskva, ilustračné foto (Autor: TASR)
    V odpovedi na kritiku zo strany amerického ministerstva zahraničných vecí ruská diplomacia uviedla, že aj kritika rozhodnutia o Navaľnom je považovaná za miešanie sa do ruských volieb. “Toto stanovisko ministerstva zahraničných vecí USA, o ktorom som si istá, že nebude jediné, je priamy zásah do volebného procesu a vnútroštátnych záležitostí,” reagovala na kritiku z USA Maria Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. 
     
    Americká diplomacia vyjadrila konkrétne obavy z toho, že prezidentské voľby v Rusku by mohli byť spôsobom, pri ktorom budú obmedzené nezávislé hlasy. 
     
    “Najsmiešnejšie na tom je, že toto stanovisko (amerického ministerstva zahraničných vecí) prichádza od tých istých ľudí, ktorí označili RT a Sputnik za zahraničných agentov, prenasledovali ruské médiá po celom svete a investovali nemalé sumy na “boj proti ruskej propagande”,” dodala Zacharovová. 
     
    Ruská Centrálna volebná komisia zakázala kandidatúru Alexeja Navaľného, pretože opozičný líder a milionár bol odsúdený v prípade tunelovania štátnej spoločnosti na ťažbu dreva pomocou finančných machinácií. 
     
    V reakcii na zákaz kandidovať Navaľnyj vyzval svojich priaznivcov, aby bojkotovali prezidentské voľby. Opozičný líder uviedol, že Putin má strach a preto sa podľa neho bojí postaviť sa proti nemu v prezidentských voľbách. Kremeľ reagoval tým, že nabádanie na neúčasť vo voľbách prezidenta preveria úrady, aby zistili či nedošlo v tejto veci k porušeniu zákona. 
     
    Výzva ruského ministerstva zahraničných vecí, aby sa USA nemiešali do blížiacich sa volieb hlavy štátu je v tomto predvolebnom období zatiaľ prvá. Nie je však vylúčené, že sa takéto diplomatické prestrelky medzi Moskvou a Washingtonom budú opakovať. 
     
    Len pripomeňme, že v USA stále prebieha vyšetrovanie údajného ovplyvňovania volieb prezidenta zo strany Ruska. Kritici Donalda Trumpa tvrdia, že sa do Bieleho domu dostal práve vďaka údajnému zásahu z Ruska. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -