V novom roku 2018 sa chystá zvyšovanie poplatkov za skládkovanie odpadu. Motivácia je jasná – kto viac vytriedi, ten viac ušetrí

    0
    Preplnené smetné koše (Autor: SITA)

    Sadzba poplatku za uloženie komunálnych odpadov na skládku odpadov má závisieť od úrovne vytriedenia komunálnych odpadov. “Zákon je navrhnutý tak, aby obce motivoval k maximálnemu triedeniu komunálnych odpadov, to znamená, čím viac triediš, tým menej platíš,” povedal pre TASR Michal Lukáč z odboru komunikácie envirorezortu.

    Sadzba poplatku má od roku 2019 rásť postupne. “Ak napríklad obec nebude triediť, vzrastie jej poplatok za skládkovanie nevytriedeného odpadu tzv. zmesového komunálneho odpadu od roku 2023 až deväťnásobne. Ak obec bude triediť, vzrastie jej poplatok za skládkovanie zmesového komunálneho odpadu len trojnásobne. Naša filozofia je postavená na tom, že kto viac vytriedi, ten viac ušetrí,” zhrnul Lukáč.

    Oproti súčasnej právnej úprave sa mení mechanizmus výpočtu poplatku za uloženie komunálnych odpadov na skládku odpadov. Doterajšia právna úprava zvýhodňovala poplatky za komunálne odpady v závislosti od počtu vytriedených zložiek komunálnych odpadov, čo je však podľa envirorezortu neúčelné. Výška sadzby má preto po novom závisieť od úrovne vytriedenia komunálnych odpadov v obci.

    Ako vyplýva z návrhu zákona, obec ktorá vytriedi menej ako desať percent komunálneho odpadu, má za tonu odpadu na skládke od roku 2019 platiť 17 eur. Do roku 2023 by poplatok vzrástol na 46 eur. Obec, v ktorej vyseparujú vyše 60 percent odpadu, má za tonu platiť päť eur, poplatok by do roku 2023 vzrástol na 16 eur.

    Účinnosť zákona, ktorý bude musieť ešte prerokovať vláda aj parlament, sa navrhuje od januára 2019.

    - Reklama -