VIDEO Radikálneho islamistu iritovala socha nahej ženy z 19. storočia. Osekal jej dlátom tvár a prsia

    0
    Radikál ničí sochu na fontáne Ain El Fouara v alžírskom meste Sétif (Autor: ReproFoto: Facebook/Vocativ)
    Muž vyzbrojený kladivom a dlátom odsekal prsia aj tvár zo sochy nahej ženy na fontáne Ain El Fouara v meste Sétif len týždeň pred Štedrým dňom. Kým ho zatkli, stihol dielo z konca 19. storočia poškodiť tak, že zostalo na nepoznanie. Na sociálnych sieťach sa okamžite objavili videá, na ktorých je vidieť, ako muž s bradou v typicky moslimskom odeve likviduje sochu. 
     
    Okoloidúci sa zväčša prizerajú, ale na jednom zo záznamov je hneď v úvode vidieť, ako samozvaného „cenzora umenia“ jeden z mužov udrie drevenou tyčou po chrbte a vzduchom letí jeho smerom aj kameň. Podobne rozhnevané reakcie vyvolal záznam aj na internete. Niektorí priami svedkovia incidentu tvrdia, že muž bol podľa vzhľadu radikálny salafista. 
     
    Útočníka spacifikovali samotní ľudia, keď sa jednému z prístojacich podarilo vyšplhať na fontánu a napadnúť ho. Ďalší okoloidúci potom stiahol radikála z fontány a krátko na to prišla polícia. 
     
     
    Na Twitteri sa objavili odsudzujúce komentáre aj od moslimov. V jednom z nich sa píše: „Nepriatelia kultúry, nepriatelia krásy. Ale nadovšetko nepriatelia žien. Aj socha ich provokuje! Fontána Ain El Fouara, ktorý bol typický monument mesta Sétif. Úbohé Alžírsko.“ Tieto slová sú od palestínskeho spisovateľa a blogera Waleeda Al-Husseiniho, ktorého palestínske úrady zatkli v roku 2010 za to, že podľa nich zhrešil proti islamu na sociálnej sieti Facebook aj vo svojich blogoch. 
     
    Niektorí ľudia na internete prirovnali zničenie sochy k tomu, čo robili teroristi z takzvaného Islamského štátu, ktorí v mene islamu likvidovali historické pamiatky nielen v Sýrii a Iraku. Predvianočný útok na sochu, ktorá zdobí fontánu Ain El Fouara, nie je, žiaľ, prvý. V apríli 1997 dielo poškodil výbuch pripisovaný teroristom a vo februári 2006 sochu kladivom poškodil iný islamský radikál. Posledný útok kladivom sa stal 18. decembra 2017. Doposiaľ dielo vždy opravili. Fontána s výzdobou a sochami, ako ju ľudia poznajú dnes, bola dokončená v roku 1899. 

     
    - Reklama -