Británia sa stala najväčším zdrojom čistej migrácie do Írska

    0
    Vlajka Veľkej Británie (Autor: Facebook,Mack's Pie & Mash)

    Analýza údajov z firemnej sociálnej siete LinkedIn ukazuje, že kvalifikovaní odborníci zo Spojeného kráľovstva predstavovali 21 % čistej migrácie do Írska v sledovanom období. Predtým však bola práve Británia najväčším lákadlom pre talentovaných ľudí z Írska.

    Sharon McCooeyová, riaditeľka medzinárodných operácií v spoločnosti LinkedIn, v tejto súvislosti povedala, že za uplynulých 18 mesiacov došlo k silnej čistej migrácii do Írska za prácou.

    “Po prvý raz vedie v tomto rebríčku presunov Veľká Británia,” uviedla McCooeyová, podľa ktorej je to aj dôsledok pokračujúceho oživenia hospodárstva v Írsku a obáv z brexitu.

    Jedným z piatich veľkých odvetví, v ktorých dochádza k najväčšej migrácii odborníkov z Británie do Írska, je sektor finančných služieb. Firmy v tomto odvetí v dôsledku brexitu presúvajú niektoré operácie z Londýna do eurozóny, vrátane Dublinu. Ďalšie významné zastúpenie na raste čistej migrácie do Írska ma sektor informačných technológií. Aj rozmach v stavebníctve priniesol presun odborníkov z vyšších kategórií, ako sú architekti a inžinieri, ktorí opustili Írsko počas krízy a teraz sa vracajú späť.

    McCooeyová tiež uviedla, že došlo k “úplnej zmene” aj v rebríčku krajín, ktoré, naopak, lákajú odborníkov z Írska. A kým v minulosti ľudia emigrovali z Írska pre krízu a s tým spojenú nezamestnanosť, teraz je ich dôvodom lepšia kariéra, čo je naozaj povzbudzujúce znamenie pre obyvateľov krajiny. Dodala, že talentovaných Írov aktuálne najviac láka práca na odborných pozíciách vo Švajčiarsku a v Nemecku, a to najmä vo farmácii, ropnom priemysle, strojárstve, technológiách a tiež v leteckom priemysle.

    - Reklama -