Švajčiarsko pritvrdzuje voči prisťahovalcom. Získať občianstvo bude pre nich oveľa zložitejšie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa nedávneho odhadu amerického think tanku Pew Research Center tvorí moslimská populácia vo Švajčiarsku 6,1 %, ale v krajine žijú aj ďalšie státisíce cudzincov. Mnohí z nich využívajú švajčiarsky sociálny systém a najmä migranti z krajín tretieho sveta majú často značný problém sa zaradiť na trh práce a úspešne sa integrovať. Masovú migráciu do krajiny by mohol zastaviť nový zákon, ktorý nadobudol platnosť 1. januára tohto roka.

    Napriek predstave o Švajčiarsku ako o krajine naklonenej migrácii bolo ťažké získať tamojšie občianstvo už pred prijatím uvedeného zákona. Teraz sa však podmienky získania povolenia na pobyt ešte sťažia a pre osoby istej náboženskej a etnickej príslušnosti tak bude v podstate nemožné získať švajčiarske občianstvo. Švajčiarsky systém je pomerne zložitý a žiadatelia o občianstvo sú rozdelení do niekoľkých skupín podľa splnenia určitých kritérií.

    Zatiaľ čo predtým mali možnosť pomerne ľahko získať švajčiarske občianstvo uchádzači zo skupiny B, teraz svoj cieľ môžu dosiahnuť len žiadatelia zo skupiny C. Ako uvádza denník Basler Zeitung, úrady napríklad v Zürichu tak boli pred koncom roka 2017 doslova zavalené žiadosťami o švajčiarske občianstvo zo strany prisťahovalcov zo spomínanej skupiny B. Podľa starostky Corine Mauchovej jej administratíva spracováva asi 6 000 žiadostí, čo je dvojnásobok bežného počtu.

    Odteraz tak nemôžu získať občianstvo a stať sa naturalizovanými Švajčiarmi ľudia, ktorí poberali v uplynulých troch rokoch sociálne dávky, kým peniaze nevrátia štátu späť. S vidinou švajčiarskeho občianstva sa ďalej môže rozlúčiť každý, koho odsúdili na podmienečný trest odňatia slobody dlhší ako tri mesiace. Sprísňujú a konkretizujú sa aj podmienky, ktoré sa týkajú udržiavania vzťahov prisťahovalcov s rodenými Švajčiarmi.

    V porovnaní s Nemeckom, Francúzskom, Veľkou Britániou a ďalšími západoeurópskymi štátmi prísne imigračné zákony hodlajú jednotlivé švajčiarske kantóny ešte viac sprísniť. Zvyšujú najmä nároky na znalosť nemčiny žiadateľov o švajčiarske občianstvo. Najďalej sú v tomto smere v kantóne Thurgau, kde je požadovaná úroveň v písanej forme B1 a ústna úroveň dokonca B2. Rakúsky denník Kronen Zeitung, mimochodom, vo svojom štvrtkovom vydaní apeluje na vládu, aby sa týmto zákonom inšpirovala.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -