Z vysokých kruhov USA prišiel výsmech Milošovi Zemanovi

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    „Putin sa v minulých rokoch mohol v Európe spoliehať na spojencov ťažkej váhy. Patril medzi nich vtedajší nemecký kancelár Gerhard Schröder či taliansky premiér Silvio Berlusconi. Vplyv ruského prezidenta sa však v ostatných rokoch znižuje a jeho súčasní európski spojenci do kategórie ťažkej váhy rozhodne nepatria,“ tvrdí Durso a ako hlavný prípad takého „okrajového hráča s malým vplyvom“ uvádza českého prezidenta Miloša Zemana.

    Durso tvrdí, že v Európe je Zeman označovaný za Putinovho „trójskeho koňa“, a zmieňuje sa o vrelom privítaní, ktorého sa česká hlava štátu dočkala v novembri pri návšteve Ruska. „Kremeľ sa snaží Zemana rozmaznávať, pretože všetci ostatní Putina opúšťajú,“ poznamenáva Durso, podľa ktorého však pôsobí Zeman ako spojenec Ruska skôr kontraproduktívne. „Počas spoločného stretnutia napríklad zo žartu navrhoval likvidáciu novinárov,“ pokračuje.

    „Keď bol zvolený za amerického prezidenta Donald Trump, Zeman tvrdil, že sa chystá jeho návšteva v Bielom dome. Čoskoro sa však ukázalo, že je to lož. Navzdory mnohým prešľapom českého prezidenta ho však zatienia jeho spolupracovníci. Zemanov hlavný poradca Martin Nejedlý bol ten, kto mal údajne celú návštevu zorganizovať. Onedlho sa však ukázalo, že on sám je predovšetkým spojkou Pražského hradu s Kremľom a nie tým, kto by mohol zaistiť kontakt s Bielym domom,“ konštatuje.

    „Všetky uvedené skutočnosti vzbudzujú otázku, prečo by Putin podporoval človeka, ktorý sa spoločne so svojimi ľuďmi dopúšťa takých prechmatov. Odpoveď zrejme znie, že Putin už musí byť skutočne veľmi zúfalý. Časy, keď sa mohol spoliehať na charizmatického talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho či nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, sú nenávratne preč. A to je len dobré,“ raduje sa otvorene Durso, ktorý v súčasnosti pôsobí ako šéf konzultačnej spoločnosti Corsair LLC.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -