EÚ si pozvala na koberček šéfa iránskej diplomacie. Má vysvetliť pozadie masových demnštrácií

    0
    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Autor: TASR)

    Nemecký minister zahraničných vecí túto informáciu zverejnil v nedeľu (7. januára), keď v rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ZDF prezradil, že spolu so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou sa dohodli na pozvánke pre iránskeho ministra zahraničných vecí. “Ak je to možné, už na budúci týždeň,” uviedol Gabriel bez udania ďalších podrobností.

    Najbližšie zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci, na ktorom sa zúčastňujú ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ, však bude až o dva týždne, 22. januára.

    Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghásemí však podľa viacerých spravodajských agentúr v pondelok potvrdil, že Zaríf sa “do konca týždňa” stretne s Mogheriniovou a s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva.

    “Potvrdili sme, že podporujeme slobodu demonštrácií a že štát by to mal podporovať,” povedal Gabriel s odkazom na dianie v Iráne.

    Irán od konca decembra zažíva najsilnejšiu vlnu protestov od roku 2009, ktoré sú zamerané proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Násilné zrážky aj s útokmi na vládne budovy a policajné stanice si vyžiadali najmenej 21 mŕtvych a ďalšie stovky osôb zadržala polícia. Iránski predstavitelia tvrdia, že protesty utíchajú, pričom v posledných dňoch sa konali aj provládne demonštrácie.

    EÚ aj napriek dianiu v tejto krajine trvá na rešpektovaní a dodržiavaní mnohostrannej jadrovej dohody z roku 2015 – na rozdiel od Spojených štátov amerických, ktorých prezident Donald Trump opätovne vyzval na jej zrušenie a ktorý túto dohodu označil za “chybnú”.

    - Reklama -