Sú skutoční utečenci, o ktorých by sme sa mali postarať, apeloval podpredseda Európskeho parlamentu

    0
    Pavel Telička (Autor: Hans Štembera)

    Zvučná téma, ktorá rezonuje v spoločnosti. Európska žaloba na Česko a ďalšie štáty pre kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Podľa Teličku je v tomto okamihu zásadná vyjednávacia pozícia krajiny. „Tá je slabšia,“ domnieva sa a poukazuje na to, že žaloba je už podaná. Situácia je preto zložitejšia. Podľa neho by bola vyjednávacia pozícia o dosť jednoduchšia, keby sa Česká republika zachovala napríklad ako Slovensko. To si podľa neho dokázalo vytvoriť lepšiu východiskovú pozíciu.

    Kameň úrazu vidí Telička v uznesení českej vlády. Podľa neho tým krajina popiera svoje medzinárodné záväzky. „Sú skutoční utečenci, o ktorých by sme sa mali dočasne postarať,“ hovorí Telička a pripomína medzinárodne definovaný status utečenca a záväzky dočasnej ochrany. „Hovorili sme nie, nie, nie, neprijmeme ani jedného,“ uvádza a dodáva, že Slovensko prijalo 13 utečencov.

    Hoci pripúšťa, že k určitému vývoju v oblasti exekutívneho postupu došlo, kroky českej vlády nehodnotí veľmi pozitívne. „Od samého začiatku to bola nepremyslená stratégia,“ myslí si s tým, že neprinášala alternatívne riešenie. Podľa neho je podstatné, aby Česko išlo konštruktívne v ústrety únijnej politike, ktorá ochráni záujmy krajiny a zabráni nelegálnej migrácii. Ako problém na českej scéne vidí tiež nedostatočný počet lídrov, ktorí by dokázali situáciu občanom riadne vysvetliť.

    Celé interview si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -