Američania pomenujú jedno z washingtonských námestí po zavraždenom ruskom politikovi Nemcovovi. Rusi sú zhrození – je to hrubé

    0
    Nemcov zomrel násilnou smrťou koncom februára 2015 (Autor: TASR)

    Washingtonskí mestskí poslanci podľa RIA Novosti označili svoje rozhodnutie za symbolický hold pamiatke ruského opozičného politika, ale aj za symbol oddanosti Washingtonu demokracii.

    Mestská rada súčasne vyjadrila nádej, že tabuľka s Nemcovovým menom sa na spomínanom námestí objaví do výročia jeho smrti – 28. februára. 

    Nemcov bol zastrelený v noci na 28. februára 2015 v centre Moskvy – na Veľkom moskovskom moste neďaleko kremeľských hradieb -, keď sa s priateľkou vracal po večeri do svojho bytu.

    Rozhodnutie o pomenovaní námestia pred ruskou ambasádou vo Washingtone vyvolalo v stredu ostré námietky z radov poslancov ruskej Štátnej dumy. 

    Líder ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij to označil za snahu uškodiť Rusku. Pripomenul, že v čase, keď bol Nemcov gubernátorom Nižného Novgorodu, tam došlo k viacerým prípadom porušenia zákona, a vyjadril počudovanie, že washingtonskí poslanci nad tým prižmúrili oči.

    Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij označil rozhodnutie poslancov za “hrubé a bezohľadné” a za schválnosť voči Moskve.

    “Myslia si, že sa nás tým dotknú. Snažia sa o to doslova vo všetkom, snažia sa poškodiť obraz Ruska vo svojom mediálnom i politickom priestore,” vyhlásil Sluckij, ktorý vyjadril poľutovanie nad tým, že súčasná americká administratíva pokračuje v trende začatom ešte za vlády exprezidenta Baracka Obamu.

    Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným za obdobie, čo je pri moci prezident Vladimir Putin.

    - Reklama -