Poľský prezident: Kto si myslí, že má výhradné právo hovoriť, čím by Európa mala byť, je uzurpátorom európskej myšlienky

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda. Foto:: TASR/AP

    Duda poukázal na brexit a nedávne voľby v niektorých západoeurópskych krajinách, v ktorých získali euroskeptici značnú podporu. Označil to za výsledok toho, že inštitúcie EÚ sú hluché voči potrebám 28 členských štátov.

    “Inštitúcie Európskej únie by mali prevziať svoju časť zodpovednosti za toto spoločenské rozčarovanie z integrácie a mali by analyzovať urobené chyby,” povedal Duda. “Je úlohou únijných inštitúcií (budovať) harmonickú európsku politiku, nie však stigmatizovať, rozdeľovať a znepriateľovať si európske krajiny.”

    Poľský prezident dodal, že inštitúcie EÚ by mali uskutočňovať vôľu členských štátov. “Ak túto hierarchiu obrátime a postavíme inštitúcie nad krajiny, potom narušíme správne usporiadanie vecí,” citovala ho AP.

    Varšava sa dostala do bezprecedentného konfliktu s lídrami EÚ, podľa ktorých súčasná súdna reforma v Poľsku odporuje základným hodnotám Únie. Európska komisia preto iniciovala voči Poľsku konanie na základe článku 7 Zmluvy o EÚ, ktoré by v krajnom prípade mohlo viesť k zbaveniu krajiny hlasovacích práv v Rade EÚ.

    “Ten, kto si myslí, že má výhradné právo hovoriť, čím by Európa mala byť, bez opýtania sa a zohľadnenia názoru iných, je uzurpátorom európskej myšlienky,” vyhlásil Duda.

    - Reklama -