Celý ZSSR bol jedna dlhá okupácia Ukrajiny, začína sa ozývať z Kyjeva. A z Ruska prišla odpoveď ako britva

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Moskva sa proti návrhu vyhlásiť za okupáciu roky 1920 až 1991, keď bola Ukrajina súčasťou ZSSR, búri. Západoukrajinská ľudová republika bola vyhlásená v roku 1918 na východe Haliče s Ľvovom ako hlavným mestom. Denník MF Dnes napísal, že o rok neskôr sa spojila s Ukrajinskou ľudovou republikou, ktorá v januári 1918 vyhlásila nezávislosť od boľševického Ruska. Nezávislá Ukrajina zanikla v roku 1920, keď si jej územie rozdelili Poľsko a ZSSR.

    Teraz riaditeľ ukrajinského Inštitútu pamäti národa Volodymyr Vjatrovyč navrhol tieto desaťročia vyhlásiť za „obdobie okupácie“. „Reč je o sovietskej okupácii, a to od počiatku ustanovenia boľševického a potom komunistického okupačného režimu,“ uviedol historik. Podľa neho by mali byť prijaté politické a legislatívne opatrenia, ktoré by jasne ukázali nadväznosť ukrajinskej štátnosti na nezávislý štát. Ten vraj existoval do čias sovietskeho štátu.

    Má to však háčik. Ak bude Ukrajina skutočne trvať na tom, aby bolo toto obdobie brané ako sovietska okupácia, bude musieť územia k nej pripojené vrátiť Rusku. Rovnako ako napríklad Poľsko, aj Ukrajinská ľudová republika mala po roku 1945 po celý čas exilovú vládu, ktorá sa rozpustila v roku 1992, keď po rozpade Sovietskeho zväzu získala Ukrajina znovu nezávislosť.

    Označenie okupácia má totiž dve problematické roviny. Psychologickú – časť Ukrajincov považovala existujúcu Ukrajinskú sovietsku socialistickú republiku v rámci ZSSR za svoj štát a viac ako státisíce ukrajinských vojakov položili v sovietskych jednotkách život za druhej svetovej vojny. A právnu – Ukrajinská ľudová republika bola aj v svojom najväčšom rozsahu zhruba o stopäťdesiattisíc kilometrov štvorcových menšia ako súčasná Ukrajina.

    „Ak Ukrajina vyhlási obdobie trvania Sovietskeho zväzu za okupáciu, bude musieť vrátiť polovicu svojho územia. Charkov, Dnipropetrovsk a Donbas neboli do sovietskej éry súčasťou Ukrajiny,“ varoval poslanec ruskej dumy a predseda výboru pre euroázijskú integráciu Leonid Kalašnikov. Niektoré územia boli k Ukrajine pripojené v roku 1920, 1926,1939 a Krym v roku 1954.

    V pobaltských štátoch, ktoré sa pod sovietsku nadvládu dostali v roku 1939 a znovu potom v roku 1945, je obdobie pripojenia k ZSSR obvykle označované za okupáciu.

    autor: nab

    - Reklama -