Práva homosexuálnych manželov treba podľa európskeho tribunálu dodržiavať aj v krajinách, kde sú takéto zväzky zakázané

    0
    LGBT pochod (Autor: TASR)
    Vyjadrenie z Európskeho súdneho dvora (ECJ) sa týka prípadu, v ktorom rumunské úrady zamietli americkému občanovi žiadosť o to, aby sa mohol presťahovať do Rumunska za svojím partnerom. Dôvod bol jednoduchý. Rumunská legislatíva totiž zakazuje ľuďom rovnakého pohlavia manželstvá alebo akékoľvek partnerské zväzky. 
     
    Rumun Adrian Coman a Američan Clai Hamilton sa vzali v roku 2010 v Bruseli, ale rumunské zákony jednoducho nepovoľujú takýto zväzok. Úrady preto Hamiltonovi ako americkému občanovi odmietli priznať právo na to, aby mohol žiť so svojím partnerom v krajine, tak ako to zaručujú normy EÚ. 
     
    Pár rozhodnutie rumunských úradov napadol na súde ako diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a prípad sa dostal až na ECJ. Generálny advokát Európskeho súdneho dvora Melchior Wathelet k prípadu uviedol, že výraz manžel či manželka (spouse) označuje v prípade slobody pobytu v EÚ aj občanov a ich rodinných príslušníkov, ktorí sú manželmi rovnakého pohlavia. 
     
    „Aj keď členské krajiny majú právo slobode rozhodnúť o povolení či zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia, nesmú občanom štátov mimo EÚ odopierať slobodu pobytu len preto, že sú rovnakého pohlavia ako ich partneri, ktorí majú trvalý pobyt na ich území,“ vysvetľuje Wathelet. 
     
    Vyjadrenie advokáta ECJ nie je síce záväzné, ale sudcovia, ktorí o prípade rozhodovali, sa ním riadili. Teraz ho zvážia, ale prípad nerozhodnú. To urobí až súd v Rumunsku, ktorý bude rozhodovať aj na základe verdiktu Európskeho súdneho dvora. 
     
    - Reklama -