Pápež označil za hriech nepriateľské postoje voči utečencom. Veriaci by podľa neho mali prekonať strach z toho, že migranti narušia zavedené poriadky

    0
    Pápež František počas tradičného vianočné posolstva Urbi et orbi (Autor: TASR)

    Hlava katolíckej cirkvi to uviedla pri príležitosti nedeľňajšieho Svetového dňa migrantov a utečencov. Tejto problematike bola venovaná aj omša vo vatikánskej Bazilike svätého Petra, na ktorej sa na pozvanie pápeža zúčastnili aj tisíce migrantov, utečencov a prisťahovalcov zo 49 krajín sveta, informovala agentúra AP. 

    Podľa Vatikánskeho rozhlasu boli na omšu pozvaní aj členovia katolíckych spoločenstiev jednotlivých národností prítomných v Rímskej diecéze, medzi nimi aj Slovenská katolícka misia.

    Podľa Františka je potrebné bez predsudkov a s pochopením otvoriť dvere pre ľudí z odlišných kultúr, ktorí však na druhej strane musia “spoznať a rešpektovať zákony, kultúru a tradície krajín, ktoré ich prijali”. 

    Pápež zdôraznil, že obavy a nedôvera spojené s prílevom migrantov sú z ľudského hľadiska plne pochopiteľné a legitímne.

    “Hriechom sa stáva až to, keď dopustíme, aby tieto strachy predurčili našu reakciu, aby sme sa spreneverili úcte a štedrosti a obmedzili svoje možnosti, aby sme živili nepriateľstvo a odmietanie,” povedal František počas kázne. 

    Prijatie blížneho, ktorý je odlišný, je podľa neho naopak vzácnou príležitosťou na stretnutie s Bohom. 

    František stanovil otázku pomoci utečencom, chudobným a ďalším marginalizovaným skupinám za jednu z priorít svojej pápežskej agendy. Opakovane apeluje na európske krajiny, aby sa nevzdávali otvorenej migračnej politiky. Pripúšťa však, že prisťahovalectvo treba regulovať v záujme zaistenia integrácie migrantov do väčšinovej spoločnosti.

    - Reklama -