Tento rok bude pre potravinárov a poľnohospodárov náročnejší, schválená štátna pomoc nepostačuje

    0
    Robert Fico pripíja slovenským mliekom na dotácie (Autor: TASR)

    Podľa riaditeľky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margity Štefánikovej je najväčšou výzvou pre zväz presvedčiť predstaviteľov štátu, že súčasné rozdiely v úrovni podpory medzi jednotlivými štátmi vážne oslabujú konkurencieschopnosť a môžu viesť k likvidácii chovu dojníc na Slovensku. To by mohlo mať vážne dôsledky z hľadiska zachovania pôdnej úrodnosti, udržania krajiny a zamestnanosti na Slovensku.

    „Veríme, že štát prehodnotí opodstatnenosť našich požiadaviek a nájdu sa zdroje na financovanie systémových opatrení na rozvoj sektoru mlieka, napríklad vo forme podpory cez tzv. zelenú naftu nielen v roku 2018, ale s podporou mlieka sa bude trvalo počítať v štátnom rozpočte aj v nasledovných rokoch,“ zdôraznila Štefániková.

    Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) chce v tomto roku ešte viac pracovať na propagácii mlieka a mliečnych výrobkov medzi spotrebiteľmi. V školách chcú spracovatelia mlieka vysvetľovať zdraviu prospešné vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov. „S projektom Adoptuj kravičku sa chceme priblížiť k tým najmenším. Budeme sa snažiť pre nich pripraviť pekné zážitky pri otvorených dňoch na mliečnych farmách,“ spresnil Stanislav Voskár, prezident zväzu.

    - Reklama -