Kaliňákov rezort má na krku žalobu. Dôvodom je jeho plán na potláčanie kriminality Rómov

    0
    Tibor Gašpar a Robert Kaliňák predstúpili pred médiá priamo v rómskej osade v Krompachoch (Autor: Reprofoto (Facebook, Polícia Slovenskej republiky))
    Možnosť siahnuť na sociálne dávky či zhabať satelit, ale aj viac právomocí pre policajtov pri zásahoch v osadách. To je len pár bodov zo zákona, ktorý ministerstvo vnútra pripravilo do legislatívneho konania. Robert Kaliňák informoval, že sa chystá znížiť kriminalitu v rómskych osadách novými opatreniami ešte vlani na jeseň. 
     
    Už v minulosti sa splnomocnenci pre rómske komunity ozývali a kritizovali takéto opatrenia. Urobil to aj Ábel Ravasz či jeho predchodca Peter Pollák, ale, ako je z obsahu nového zákona vidieť, nepochodili. 
     
    Teraz sa do Kaliňákovho rezortu pustilo Európske centrum pre práva Rómov (ERRC), ktoré žaluje ministerstvo vnútra (MV SR) pre diskriminačné praktiky polície. „Plánovaná legislatíva by totiž mohla byť ľahko zneužitá na prenasledovanie už beztak marginalizovaných komunít,“ píše sa v stanovisku, ktoré poskytol právnik Michal Zálešák z ERRC.
     
    ERRC sa navyše domnieva, že nová legislatíva je založená na „antirómskych stereotypoch a nepresných záveroch získaných z údajov zhromaždených ministerstvom v minulom roku“. Centrum žalobu podalo na Okresnom súde Bratislava I.
     
    ERRC spochybňuje aj objektívnosť pátracích policajných zásahov označovaných ako Pátracia akcia 100. „Zistili sme, že tieto zásahy sa vykonávajú prevažne v oblastiach s vysokým percentom sociálne vylúčených rómskych komunít. Navyše sú často pritom sprevádzané vstupom polície do obydlí a použitím neprimeranej sily voči tam žijúcim osobám,“ píše sa ďalej v stanovisku ERRC. 

    Absurdné

    „Na základe dostupných údajov ministerstva vnútra sme zistili, že neexistuje silná korelácia (súvislosť) medzi vysokým percentom Rómov v obci a zvýšenou kriminalitou,“ píše sa vo vyjadrení, pod ktorým sú podpísaní právnik Michal Zálešák  a Jonathan Lee zodpovedný v ERRC za styk s verejnosťou.
     
    „Určite možno nájsť predsudky v niektorých aktivitách slovenskej polície namierených proti Rómom. Spájanie kriminality s etnickou príslušnosťou je absurdné,“ doplnil prezident ERRC Dorde Jovanovic. Súdne konanie centrum podľa neho v tejto chvíli vníma ako „jediný spôsob ako preukázať, že aktivity, vyslovene cielené proti rómskym komunitám, sú nezákonné“. 
     
    Jovanovic upozornil, že Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie nedávno vyzval Slovensko, aby prijalo opatrenia na odstránenie cielených aktivít polície voči Rómom.
     
    „Existujú tiež silné dôkazy inštitucionálneho rasizmu zo strany ministerstva vnútra. Ministerstvo sa cielene zameriava na rómske lokality najprv s diskriminačnými policajnými aktivitami, následne s plánovaným neprimeraným nárastom počtu policajných jednotiek a teraz s novým protirómskym
    zákonom,“ dodáva Jovanovič v stanovisku. 

    Čo je ERRC? 

    Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) je medzinárodná verejnoprospešná právna organizácia, ktorá vznikla v roku 1996, aby zákonnou formou bojovala proti rasizmu páchanom na Rómoch. ERRC poskytuje Rómom nástroje potrebné na boj s diskrimináciou a dosiahnutie rovnocenného vzdelávania, ubytovania a zdravotnej starostlivosti. 
     
    ERRC má poradný hlas v Rade Európy podobne ako v ekonomickej a sociálnej rade OSN. Centrum pre práva Rómov je financované z viacerých zdrojov, vrátane dotácií od jednotlivcov, medzinárodných spoločností či vlád. Celú organizáciu riadi rada riaditeľov z viacerých krajín zložená z rómskych aj nerómskych právnikov, podnikateľov a ľudskoprávnych aktivistov. 

    Obsah zákona

    Minister vnútra Robert Kaliňák s policajným prezidentom Tiborom Gašparom minulý týždeň predstavili opatrenia, ktoré rezort plánuje v prípade rómskej kriminality. Mali by sa zvýšiť kompetencie policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. V pláne je vytvorenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.
     
    Zaviesť sa majú aj občianske hliadky, ktoré by dohliadali na bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách. Minister tiež oznámil potrebu vedenia štatistických údajov o tzv. rómskej kriminalite. Rezort pripravuje aj integračné opatrenia, napr. vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.
     
    Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na Facebooku uviedla, že ako na všetky zákony aj na tento návrh sa treba pozerať spôsobom, že má platiť pre všetkých a nielen pre konkrétnu etnickú skupinu.
     
    autor: top, TASR
    - Reklama -