Šíri sa VIDEO: Každé dieťa je moslim, Alah sa stane oveľa dôležitejším v našich životoch, hovorí nemecká matka synovi v seriáli odvysielanom nemeckou štátnou televíziou. Ide o islamskú propagandu?

    0
    Scéna zo seriálu Lindenstrasse (Autor: ReproFoto: YouTube)
    V Nemecku dobre známy a dlhé roky vysielaný seriál štátnej televízie Das Erste s názvom Lindenstrasse a konkrétne jeho 1 084. epizóda vzbudili pozornosť dvanásť rokov od chvíle, keď tento diel vysielali prvýkrát.  
     
    V tomto diele s názvom Islam rieši jedna z postáv Lisa Hoffmeisterová svoj vzťah k viere moslimov. Je totiž zasnúbená s Muratom, moslimom tureckého pôvodu, a domnieva sa, že musí konvertovať na islam, aby bola prijatá do snúbencovej rodiny. 
     
    Krátky, ani nie 2,5-minútový úryvok z dielu nemeckého televízneho seriálu je práve tým, čo tak veľmi pobúrilo časť internetovej verejnosti. Lisa v ňom synovi vraví, že oddnes sa už nebudú modliť k Bohu, ale k Alahovi. „Alah sa stane oveľa dôležitejším v našich životoch,“ dodáva po poučení matka. Na výzvy matky syn reaguje nesmelým opakovaním nového mena pre boha. 
     
    Lisa v scénke rozpráva synovi aj o prorokovi Mohamedovi a Koráne. „Viem, že teraz ešte nerozumieš všetkému, pretože si stále dieťa, ale aj keď si dieťa, si tiež moslim. Každé dieťa je moslim,“ opakuje Lisa a malý chlapec len nechápavo zakrúti hlavou. 
     
    Problém protagonistky seriálu je v tom, že ona sama moslimkou nie je, ale aj to vyrieši v krátkej scénke. Pred synom, ktorý je podľa nej ako dieťa moslimom, odrieka v arabčine trikrát šahádu, teda vyznanie islamskej viery, čím sa prakticky stane moslimkou. Šaháda je islamské vyznanie viery, ktoré znie: „(Vyhlasujem, že:) Niet iného boha okrem Alaha a Mohamed je posol Boží.“ 
     
    Na to, aby sa osoba stala moslimom, stačí šahádu v plynulej arabčine odriecť tri razy pred svedkom. Konvertujúci však musí plne chápať význam slov obsiahnutých vo vyznaní islamskej viery. 

    Čo na to autor

    Nemecký portál PolikStube vníma úryvok zo seriálu Lindenstrasse ako snahu nemeckej vlády o propagáciu islamizácie spoločnosti, ale portál Snopes, ktorý sa zaoberá overovaním faktov, píše, že o nič také nejde, a argumentuje aj reakciou jedného z tvorcov seriálu. 
     
    Michael Meisheit je spisovateľ a scenárista, ktorý písal texty a dialógy pre seriál Lindenstrasse 20 rokov, a vysvetľuje, že Lisa, ktorá v 1 084. epizóde z roku 2006 konvertuje na islam, má ťažkú minulosť. Bola podľa scenára ako dieťa zneužívaná, žila v detskom domove a zabila človeka v sebaobrane. Meisheit tvrdí, že Lisa je „dievča, ktoré vždy robilo zvláštne veci“ a nemalo pojem o sociálnych mantineloch. 
     
    Scenárista ďalej vysvetľuje, že Lisa stretáva v seriáli Murata Dagdelena. Turka, ktorý je podľa príbehu prvou postavou, čo ju akceptuje a skutočne miluje. Ona vraj koná v prehnanej snahe zapadnúť do Muratovej rodiny, pretože on samotný nie je podľa scenára tak úplne oddaný moslim. Lisa je však presvedčená, že sa musí stať moslimkou, kým si Murata vezme za manžela, aby bola súčasťou jeho rodiny. 
     
    Lisa chce ísť v opisovanej epizóde aj do mešity, do ktorej jej nastávajúci sám nechodí pravidelne a žene na jej žiadosť odpovie, že nie je ani moslimkou. To je podľa scenáristu spúšťač, ktorý takej postave, ako je Lisa, stačí na to, aby chcela konvertovať z nesprávnych dôvodov. 
     
    Podľa portálu Snopes nejde v prípade spomínaného dielu seriálu Lindenstrasse o žiadne cielené vymývanie mozgov nemeckých detí riadené vládou, ako to tvrdia poniektorí kritici. Meisheit tvrdí, že scénu, kde Lisa pred vlastným synom konvertuje na islam, napísal, aby ukázal, že je to osoba prehnane reagujúca z osobných a nie náboženských dôvodov. Lisa na islam vôbec konvertovať nemusí. Rodina jej snúbenca ani on samotný ju k tomu totiž nijako nenútia a majú ju radi aj bez toho. 

    Určite žiadna islamizácia?

    V ďalších epizódach seriálu Lisa ide so svojou novou vierou ešte ďalej a začína nosiť aj moslimské oblečenie vrátane šatky na hlave. V horlivej snahe stať sa moslimkou poľaví, až keď jej v ďalších dieloch dohovorí Muratova teta, ktorá je tak ako on sekulárna moslimka, a vysvetlí Lise, že nič také naozaj nie je potrebné, aby ju rodina jej muža mala rada. Muratova moslimská rodina je teda prezentovaná ako rozumná a priateľská skupina ľudí, ktorá by nemala mať žiadne problémy integrovať sa do nemeckej spoločnosti. 
     
    Scenárista Michael Meisheit, ktorý je autorom spomínanej epizódy, tvrdí, že scénu s Lisou a jej synom napísal sám, bez toho, aby mu to niekto z producentov seriálu Lindenstrasse prikázal. 
     
    Obvinenia niektorých kritických divákov z toho, že scéna je proislamskou propagandou zo strany nemeckej vlády, Meisheit odmieta a menuje dva dôvody, pre ktoré to tak nie je. Po prvé preto, že scéna bola podľa neho schválne napísaná, aby demonštrovala problémovú prílišnú horlivosť postavy. Po druhé Meisheit uvádza, že nemecká vláda nemá takú moc alebo vplyv, aby ovplyvňovala obsah televízneho seriálu, aj keď ho vysiela štátna televízna stanica.
     
    - Reklama -