Ako je možné, že máme chudobné rodiny, ale ich rodičia sa nesprávajú asociálne? Pýta sa Krajniak. Dôležité je zabrániť vzniku no-go zón, dodáva Číž na adresu rómskych osád

    0
    Rómovia, ilustračné foto (Autor: TASR)
    Poslanci Anna Verešová (OĽaNO), Miroslav Číž (Smer-SD), Milan Krajniak (Sme rodina) a Jaroslav Paška (SNS) sa v diskusii dokázali zhodnúť na tom, že jedným zo spôsobov, ako riešiť situáciu v rómskych osadách, je zavedenie internátnej školskej dochádzky pre deti zo sociálne vylúčených komunít. 
     
    Ešte pred takouto vzácnou zhodou si však politici vymenili opačné názory na veci súvisiace s touto problematikou. 
     
    Národniar Jaroslav Paška považuje situáciu v niektorých problémových osadách s rómskym obyvateľstvom za čiastočne sociálny problém. „Kumuluje sa v osadách veľké množstvo ľudí, ktorí majú problém vyžiť z dávok, keďže nechodia do práce,“ uviedol poslanec za SNS s tým, že takéto komunity si vytvárajú vlastné pravidlá fungovania. 
     
     
    Paška ďalej pripomenul, že v súvislosti s chudobou a zlou sociálnou situáciou vznikajú aj ďalšie problémy spojené s nedodržiavaním povinnej školskej dochádzky, ale aj s úžerou a ďalšími kriminálnymi aktivitami. Svoju úlohu hrá aj úroveň bývania či hygienických návykov. Dávky, ktoré Rómovia v osadách dostávajú, sú podľa poslanca štandardné. 

    Minister objavil teplú vodu

    S vyjadrením národniara nesúhlasila poslankyňa hnutia OĽaNO Anna Verešová, ktorá v diskusii viackrát spomenula svoje praktické skúsenosti zo stretnutí v osadách. Podľa Verešovej sú rómske osady na Slovensku dlhodobo zanedbávaným problémom. V úvode poslankyňa sarkasticky „zagratulovala“ strane Smer-SD a jej ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že po dvanástich rokoch „objavili“ kriminalitu v osadách. 
     
     
    „Pán minister objavil iba teplú vodu. Jeho povinnosťou je zabezpečiť bezpečnosť ľudí okolo, ale aj v osadách,“ uviedla Verešová (OĽaNO). Minister Kaliňák si podľa poslankyne opozičného hnutia neplnil v tejto oblasti svoju úlohu. 
     
    Na vystúpenie opozičnej členky hnutia OĽaNO zareagoval dlhoročný poslanec Smeru Miroslav Číž. Priznal, že „problém sociálne nedostatočne sanovaných ľudí je obrovský“, a dodal, že problém je v tom, ako zabezpečiť dodržiavanie zákonov v problémových osadách a zároveň rešpektovať všetky práva. 
     
    Podľa Číža treba „realizovať právo tak, aby si každý uvedomil, že právo jedného sa končí tam, kde sa začína právo druhého“. Poslanec vládnej strany súhlasil s tým, že aj ľudskoprávna agenda brzdí riešenia tejto problematiky. 

    Nejde o to, kto za to môže

    Do debaty prispel aj poslanec Milan Krajniak z hnutia Sme rodina, ktorý upozornil, že politici by sa nemali venovať hádkam o to, kto čo navrhol a kto môže za súčasný stav niektorých rómskych osád. Namiesto toho by sa podľa neho mali venovať riešeniam tohto problému. 
     
    Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že na Slovensku žije pol milióna Rómov. Podľa poslanca býva v rôznych typoch komunít až 350-tisíc ľudí a takmer 150-tisíc žije práve v trvalo problémových osadách, kde sa aj podľa policajných štatistík často objavuje kriminalita. „Tento problém sa za 20 rokov rozrástol. Bohužiaľ, za 28 rokov sa nevyriešilo nič,“ povedal Krajniak. 
     
     
    Opozičný poslanec poukázal na rómske rodiny integrované v spoločnosti a dodal, že tie sa dávok navyše nedočkajú tak ako ľudia v osadách, ktorí z nich často žijú. „Ako je možné, že máme veľmi chudobné slovenské rodiny, ale ich rodičia sa nesprávajú asociálne a nefetujú toluén?“ položil si Krajniak rečnícku otázku. 
     
    Podľa poslanca hnutia Sme rodina musí pravidlá rešpektovať každý a v osadách vidí problém v chýbajúcich návykoch. „Najskôr musíte zmeniť návyky ľudí. Keď už tretia generácia detí vidia, že ich rodičia nepracujú, tak nemajú motiváciu ísť do školy,“ myslí si Krajniak. 

    Riadiť život v osadách 

    Jaroslav Paška (SNS) argumentoval tým, že štát potrebuje do osád dostať zdravotnícky personál, sociálnych pracovníkov, ale aj policajtov, ktorí tam budú trvalo pôsobiť. „Keďže štát dezertoval z týchto osád, je nutné, aby tam zaviedol znova normálny režim,“ povedal národniar s tým, že štát by mal „riadiť život v osadách“. Rodiny, ktoré budú mať záujem vymaniť sa zo života v osade, by mali byť podľa Pašku podporené. 
     
    Miroslav Číž (Smer-SD) si myslí, že hotový návrh zákona, ktorý bude riešiť zvýšenú kriminalitu v niektorých rómskych osadách, musí byť citlivý. „Značná časť (Rómov) je integrovaná a sú cennými obyvateľmi našej krajiny,“ povedal poslanec a dodal, že súčasný návrh ministerstva je len „nástrel“ toho, ako bude návrh vyzerať, kým pôjde do pripomienkového konania. 
     
     
    Podľa smeráka je ešte jedna mimoriadne dôležitá vec pri riešení tejto problematiky. „Dôležité je zabrániť vzniku no-go zón. Aj policajti musia mať vytvorené podmienky, aby mohli zasiahnuť,“ uviedol Číž. 

    Vzácna zhoda 

    V druhej polovici debaty štyroch poslancov prišla vzácna zhoda názorov medzi tými koaličnými a opozičnými. Ide o návrh na internátne vzdelávanie rómskych detí z problémových osád, kde je vyššia kriminalita. 
     
    Za internátne vzdelávanie by bol poslanec zo Sme rodina Milan Krajniak, ktorý podporuje ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v snahe riešiť rómsku kriminalitu. „Pre nás je nepodstatné, kto dobrý návrh navrhne, my ho podporíme,“ povedal. Ak minister príde s dobrými návrhmi, treba o nich podľa poslanca hovoriť a podporiť ich. Nesúhlasí však so zatváraním všetkých neplatičov pokút do väzenia. Je skôr za zrušenie priestupkovej imunity v osadách.
     
     
    Aj podľa poslanca Smeru-SD Miroslava Číža by sa dalo súhlasiť s internátnym vzdelávaním rómskych detí. Zdôrazňuje aj potrebu zachovania sociálneho rozmeru. Zároveň ale podľa neho nemožno prijímať opatrenia platiace iba na Rómov.
     
    Poslankyňa OĽaNO Anna Verešová vyzdvihuje potrebu terénnej práce, ambulantnej služby, teda primárnu prevenciu. Zároveň presadzuje povinnú predškolskú výchovu pre rómske deti od troch rokov. Dá sa podľa nej debatovať aj o internátnej výchove detí, ale trvá na tom, že pri tom musia byť rodičia. Krajniak poukázal na to, že internátne školy sú priamo v obci, čiže rodičia by neboli ďaleko. „Dalo by sa to vyriešiť,“ poznamenal.
     
    Prvý podpredseda SNS a poslanec Jaroslav Paška je tiež za diskusiu o návrhoch, ktoré by problém riešili. Treba podľa neho podporiť Kaliňákovu snahu riešiť problémy v osadách. Podľa Pašku je na mieste, aby tam chodili nielen sociálni pracovníci, ale aj policajti. „Štát dezertoval z problémových osád a treba, aby sa tam vrátil a mohol riadiť život v týchto osadách,“ vyhlásil.
     
    Tam, kde polícia pôsobí, sú podľa neho aj dobré výsledky. Nemyslí si, že Kaliňákove opatrenia budú proti rómskej komunite. „Ide o to, aby rodiny, ktoré majú záujem zlepšiť svoj život a výchovu svojich detí, dosiahli podporu,“ poznamenal Paška.
     
    Celú debatu nájdete TU.
     
     
    - Reklama -