Juhokórejskí aktivisti protestujú proti ústretovosti svojej krajiny voči Severnej Kórei. Roztrhali fotografie Kim Čong-una

    0
    Juhokórejský prezident Mun Če-in (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AP išlo o jeden zo série posledných protestov, ktoré zatiaľ nemajú významný vplyv na prípravy olympijských hier. Juhokórejský prezident Mun Če-in v nich vidí príležitosť, ako znížiť napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

    K stredajšiemu protestu počas tlačovej konferencie aktivistov v Národnom zhromaždení v Soule došlo niekoľko dní po tom, ako demonštranti na ulici počas návštevy delegácie z KĽDR spálili Kimovu fotografiu a severokórejskú vlajku. Tento akt vyvolal nahnevanú reakciu Pchjongjangu, ktorý nazval demonštrantov “ľudskou spodinou” a vyzval Soul, aby sa ospravedlnil a protestujúcich “prísne potrestal”.  

    Severokórejská delegácia pricestovala v nedeľu na dvojdňovú návštevu do Južnej Kórey, aby skontrolovala miesta, kde sa na budúci mesiac majú konať umelecké vystúpenia KĽDR v rámci zimných olympijských hier.

    Severná Kórea odsúhlasila, že sa jej športovci zúčastnia zimnej olympiády, ktorá sa bude konať od 9. do 25. februára v Pjongčangu. Okrem toho plánuje do Južnej Kórey poslať 140-člennú skupinu umelcov, pozostávajúcu z orchestra, spevákov a tanečníkov. Obe krajiny sa tiež dohodli, že vyšlú na olympiádu spoločný tím hokejistiek a počas otváracieho ceremoniálu budú pochodovať pod “zjednotenou” vlajkou.

    - Reklama -