V Trebišove deti šíria syfilis. Za horalku. Čo robia rómski policajní špecialisti? Pýta sa Nicholsonová Kaliňáka v otvorenom liste

    0
    Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: TASR)

    Blog Lucie Nicholsonovej na stránkach denníka Sme je vlastne otvoreným listom adresovaným ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Citovala jeho výrok z televíznej relácie O 5 minút 12, kde sa vyjadril, že rómski policajní špecialisti tvoria najnutnejšiu časť policajtov v prípade boja s rómskou kriminalitou v osadách a vedia všetko o tých, ktorí tam robia problémy. Spýtala sa teda ministra, čo robí rómsky policajný špecialista v Trebišove, keď 10-ročná prostitútka roznáša syfilis.

    „V Trebišove je už druhá vlna epidémie syfilisu, s ktorou mesto „bojuje“ od roku 2010. Za minulý rok tam evidovali 117 prípadov ochorenia, čo je 16-krát viac ako je celoslovenský priemer,“ konštatovala podpredsedkyňa parlamentu a dodala, že podľa lekárov z okresu v Trebišove prostituujú 8-14 ročné deti. „Ide o dva závažné trestné činy – maloleté deti sa predávajú za sex a šíria pritom pohlavnú chorobu. Napriek tomu boli za celé tie roky obvinené len dve osoby,“ podotkla Nicholsonová.

    Okresný riaditeľ Policajného zboru v Trebišove Radoslav Fedor pre médiá povedal, že v súvislosti so šírením syfilisu v Trebišove sa vykonávalo skrátené vyšetrovanie vo veci prečinu ohrozovania pohlavnou chorobou. „Celkovo bolo realizovaných osem prípadov, z toho v dvoch bolo voči páchateľom vznesené obvinenie a bol spracovaný návrh na podanie obžaloby,“ upresnil.

    Nicholsonová zmienila v blogu aj vyjadrenia Ota Szilagyiho z ambulancie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Nemocnici Trebišov. „Toto ochorenie je vo väčšine prípadov šírené pohlavnou promiskuitou dospelých, adolescentov a v určitých komunitách aj detí, ktoré to odpozorujú od svojich rodičov či v tzv. partiách. Nezriedka sa na našej gynekologickej ambulancii stretávame s prvorodičkami, ktoré majú 14 rokov – a sú pozitívne na syfilis,“ uviedol primár.

    „Ak je rómsky policajný špecialista niekto, kto vie o jednotlivcoch, o rodinách, ich väzbách a spôsobe života úplne všetko, ako hovoríte, ako je možné, že ste za celé roky prostituovania detí, ktoré pri sexe za horalku roznášajú syfilis, obvinili dvoch ľudí?“ vyčíta Nicholsonová ministrovi. Tvrdí, že za každé prostitujúce dieťa je trestnoprávne zodpovedný rodič a kupliar. „Za každým sexom za horalku alebo 5 eur musí byť sexuchtivý a trestnoprávne zodpovedný jednotlivec, ktorý sa dopustil závažného trestného činu,“ zdôrazňuje poslankyňa s tým, že policajti musia v týchto prípadoch konať na základe Zákona o policajnom zbore, aj na základe Trestného zákona.

    „Načo nám je nový zákon o rómskej kriminalite, keď vaši ľudia nedodržiavajú ani platnú legislatívu? Trebišov nepotrebuje váš marketingový zákon, stačí, keď sa po 10 rokoch vo funkcii zasadíte o to, aby sa vaši ľudia riadili vašimi zákonmi,“ uzavrela Nicholsonová.  

    - Reklama -