Zdravý rozum zvíťazil nad ,politickou korektnosťou’. Švejk je doma. Aj my sme mali desať rokov Gašparoviča. Slovenskí politici hodnotia znovuzvolenie Zemana

    0
    Český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Monika Beňová svoj zmierlivý príspevok na sociálnej sieti zverejnila ešte pred výsledkom s tým, že to bude hlava štátu a „všetci to budeme rešpektovať“. Vyčítať Jiřímu Drahošovi, že nemá charizmu, je podľa nej „trochu zvláštne“, lebo ju nemajú ani rakúsky, maďarský a nemecký prezident. „Pre mňa osobne nemá charizmu ani slovenský prezident, ale je to otázka toho, čo za charizmu považujeme. Nie som ani fanúšička M. Zemana, ale vyčítať mu, že rozdeľuje spoločnosť, je tiež nezmyselné, lebo v každých ,osobných' voľbách ide o súboj a rozdeľovanie,“ podotkla europoslankyňa.

    Jej stranícky kolega a poradca premiéra Erik Tomáš sa obmedzil na stručnú poznámku. „Keď realita porazí kaviareň, keď zdravý rozum zvíťazí nad ,politickou korektnosťou',“ napísal, čím jasne vyjadril svoj postoj.

    Ďalší smerák Ľuboš Blaha zablahoželal staronovému prezidentovi Českej republiky k jeho víťazstvu. „Otvorene som ho podporoval a som rád, že český národ ukázal svoju vyspelosť. Našim českým bratom ticho závidím, že si zvolili ľavicovú osobnosť, ktorá vie za svoj štát zabojovať a nie pravicovú marketingovú bábku, akou je Kiska na Slovensku,“ uviedol na sociálnej sieti poslanec, ktorého nedávno zvolili za podpredsedu parlamentného zhromaždenia Rady Európy za Slovensko.

    Šéf národniarov Andrej Danko si zachoval odstup a vyjadril sa neutrálne. „Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú, ale, samozrejme, gratulujem našim susedom k voľbe prezidenta. Česko-slovenské vzťahy sú bez ohľadu na politiku už roky mimoriadne nadštandardné a sme príkladom, ako dva štáty, dve krajiny vedia pri sebe pokojne žiť, vzájomne sa rešpektovať a pomáhať si,“ uviedol na sociálnej sieti.

    Slovenský prezident Andrej Kiska sa na svojej nástenke pochválil tým, že opätovne zvolený český prezident prijal jeho pozvanie a príde do Tatier. „Telefonicky som zablahoželal Milošovi Zemanovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Pán prezident ma uistil, že prvá oficiálna návšteva bude smerovať na Slovensko. Požiadal ma, že by chcel stráviť dva dni v Tatrách, kde som ho srdečne pozval,“ upresnil a dodal, že vzťahy medzi oboma krajinami a ich občanmi sú výnimočne blízke a je presvedčený, že v ich podpore budú spolu naďalej pokračovať.

    Branislav Škripek chce veriť, že Zeman sa v tomto volebnom období vyvaruje vulgarizmov a nebude prekračovať kompetencie dané ústavou a zvyklosťami. Upozornil, že prezident nemá kompetencie na sociálne či ekonomické otázky, a ani neotočí zahraničnopolitické smerovanie ČR, no mal by nastoľovať témy, moderovať diskusiu a snažiť sa o to, aby sa udržal v mantineloch daných ústavou.

    V neposlednom rade je dôležité, aby spoločnosť nerozdeľoval, lež spájal. Neexistuje žiadna ,kavárna' a ,hospoda', teda mestá vs vidiek, mladí vs starí, slniečkari vs rasisti, ale existuje Slovensko či Česká republika, ktorých sme občanmi a na ktorých osude nám záleží,“ uviedol europoslanec. „Nemusel vyhrať náš kandidát, veď život preto nekončí ani preto nemusíme emigrovať. Demokratické voľby budú platiť aj v pondelok, keď pôjdeme do práce a deti do školy, stále tiež budeme členmi EÚ,“ doplnil.

    Bratislavský župan Juraj Droba z opozičnej SaS bol zjavne z výsledku volieb prezidenta u susedov sklamaný. „Bratia Česi, kamaráti, čo mám napísať? Ani neviem. Úprimne ma to mrzí. Nech vám je aspoň čiastočnou úľavou, že aj my sme mali desať rokov Gašparoviča,“ povzdychol si.

    Jeho spolustraníčka, podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová sa nevyjadrila veľmi diplomaticky. „Švejk je doma. A tým sa nijako nechcem dotknúť Švejka,“ napísala na svojom profile.

    Jozef Viskupič z OĽaNO zdieľal článok z českej tlače s titulnou fotografiou skolabovaného Zemanovho priaznivca. „Medzičasom v Čechách… Nemusím rozumieť všetkému, tak priznávam, že prečo a koho si väčšinovo vybrali v Česku v ostatných dvoch voľbách (parlamentné aj prezidentské), fakt nechápem,“ napísal novozvolený župan Trnavského kraja.

    Odídenec zo SaS, ktorý prestúpil do novovzniknutého Progresívneho Slovenska, Martin Poliačik sa pokúsil o dlhší komentár. Rozhodnutie českých voličiek a voličov rešpektuje, aj keď ho nepotešilo. „Znovuzvolenie prezidenta Zemana znamená viac iskrivých pozdravov medzi Moskvou a Prahou, ktoré nám tu budú lietať okolo uší. Znamená menej partnerov pre umiernenú, proeurópsku a hodnotovo zameranú politiku v prostredí strednej Európy. Znamená ďalšiu ranu pre odkaz Václava Havla v jeho rodnej zemi,“ konštatoval poslanec.

    Upozornil, že o mnohých voľbách rozhodujú témy, ktoré s reálnymi kompetenciami voleného úradu majú len málo spoločného, pričom šírenie dezinformácií a manipulácie sa stali pevnou súčasťou predvolebnej dynamiky a je stále dôležitejšie nachádzať spôsoby, ako sa s nimi v budúcnosti vyrovnať. „A je to veľké varovanie pre nás, tu na Slovensku. Je potrebné vyjsť medzi ľudí a väčšinu získať na svoju stranu, ak sa na podobné výsledky volieb nechceme pozerať nasledujúce roky,“ burcuje vo svojom príspevku s tým, že v dejoch v ostatných krajinách V4 tkvie pre Slovensko aj obrovská šanca vyniknúť, „naštartovať vlastný reštart a pre progresívne sily v okolí sa stať príkladom“.

    Ondrej Dostál z OKS sa vyjadril podobne ako bratislavský župan. „A tak zasa aj my sme si dvakrát zvolili Gašparoviča,“ uviedol na svojej facebookovej nástenke, pričom je pravdepodobné, že on Ivana Gašparoviča za prezidenta nevolil.

    Iný Dostálov komentár súvisiaci s prezidentskými voľbami u našich západných susedov doplnil svojím vyjadrením Daniel Milo, ktorý je členom tímu nevládnej organizácie Globsec. Mila by podľa jeho slov veľmi zaujímala presnejšia demografická štruktúra Zemanových voličov.

    „Výsledky prezidentských volieb boli veľmi tesné a prezident by s týmto faktom mal pracovať. Spoločnosť je skutočne rozdelená. Na druhej strane vieme, že pán Zeman skôr spoločnosť rozdeľuje, než spája. Nemyslím si, že v druhom volebnom období by túto stratégiu zmenil, skôr sa dá očakávať, že tieto tendencie posilní,“ priblížila v rozhovore pre TASR česká politologička Vladimíra Dvořáková z pražskej Vysokej školy ekonomickej.

    Profesorka očakáva aj veľmi silné dôsledky na situáciu v parlamente, pretože Miloš Zeman sa podľa nej vo funkcii prezidenta začal správať ako premiér, podobne ako jeho predchodca Václav Klaus. „V druhom volebnom období bude ešte viac zasahovať do vládnutia a snažiť sa ovplyvniť fungovanie vlády a bude sa snažiť nájsť si svoju pozíciu vnútri parlamentu,“ spresnila. Ako veľké riziko z bezpečnostného hľadiska aj z hľadiska vytvárania ekonomických štruktúr Dvořáková vníma napojenia na niektoré oligarchické skupiny v postsovietskom priestore.

    - Reklama -