Václav Klaus po voľbách: Je to výhra nezmanipulovaných ľudí a dôvod na optimizmus. Obávam sa však, že priaznivci Drahoša sa s tým nezmieria

    0
    Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)
    „Vyhrali ľudia, ktorým ide o túto krajinu, vyhral sedliacky rozum, druhá vec je, že vyhral Miloš Zeman,“ povedal hneď v úvode rozhovoru pre server Novinky.cz. Ďalej tiež dodal, že je dobre, že sa ľudia nenechali zmanipulovať neuveriteľnými mediálnymi atakmi, čo vidí ako obrovskú nádej do budúcnosti.
     
    Zemanovo víťazstvo je podľa exprezidenta úplne zreteľným výsledkom. „Jeho víťazstvo nebolo tesné, ten rozdiel je v našej krajine obrovská kopa ľudí,“ povedal a dodal, že nikto nezačne hrať hru, že nevyhrala demokracia a že by sa malo hlasovať znova.
     
    Václav Klaus má vraj hrôzu predovšetkým z toho, ako sa teraz zachovajú tí, pre ktorých sa skončilo toto zápolenie neúspechom. „Ak to neprijmú, tak to bude veľmi zlé, viac ako o zostavovanie vlády ide o to, či porazení výsledok vôbec prijmú,“ obáva sa. Je tiež vraj presvedčený, že keby sa výsledky skončili opačne, tak by to Zeman a jeho ľudia určite prijali.
     
    Pred médiami vystupovali niekdajší rivali Klaus a Zeman ako veľmi dobrí priatelia a súčasný prezident sa nezdráhal oslovovať bývalého prezidenta “milý kamarát”. „Tešil som sa, že sa ťa spýtam, koľkými hlasmi som ti prispel,“ reagoval Klaus na práve okoloidúceho Zemana. Na to Zeman odvetil, že v nasledujúcich dňoch za ním budú chodiť jeho známi pripomínať mu, koľko percent voličov mu priniesla ich podpora. U každého z nich to bude určite päť percent. „Milý Václav, v tvojom konkrétnom prípade, celkom výnimočne, na rozdiel od tých iných, ti, kamarát, tých päť percent uznávam,” povedal s úsmevom.
     
    Potom mu Klaus pred kamerami zopakoval, že toto je víťazstvo nezmanipulovaných a rozumných ľudí a veľký dôvod na optimizmus v krajine. „No, pražská kaviareň plná sebautvrdzujúcich sa ľudí, ktorí v živote nič nedokázali, ak nebude chcieť päť ďalších rokov fňukať, že neprešiel jej kandidát, bude musieť zatvoriť ústa,“ dodal prezident smerom k svojim neutíchajúcim kritikom. „Som známy prekladom anglických výrazov, takže výraz ´shut up´ je natoľko preložiteľný zdvorilo aj menej zdvorilo, že je na každom, pre aký preklad sa rozhodne,“ uzavrel Zeman a pozval Klausa na pohárik.
     
    - Reklama -