Známe Talianky podpísali manifest proti obťažovaniu, vyslúžili si kritiku

    0
    Valeria Golinová (Autor: TASR)

    “Neukazujeme prstom na konkrétneho muža, ktorý sa dopustil obťažovania,” uviedlo 124 signatárok v manifeste, ktorý v piatok zverejnilo niekoľko významných talianskych denníkov. Vysvetlili, že protestujú “proti celému systému”. 

    Medzi najznámejšie ženy, ktoré sa do iniciatívy zapojili, patria talianska herečka Valeria Golinová, známa z filmu Rain Man, kde sa objavila po boku hollywoodskych hercov Toma Cruisea a Dustina Hoffmana, a tiež Francesca Comencini, jedna z režisérok známeho televízneho seriálu Gomorra. 

    Podľa manifestu škandály okolo sexuálneho obťažovania vyvolávajú v súčasnosti vlnu pobúrenia. Keď však rozhorčenie opadne, ľudia začnú pochybovať o pravdivosti výpovedí obetí a začnú sa pýtať na ich motívy. 

    “Takto by nás chceli umlčať a nechať nás dvakrát si premyslieť, kým otvoríme ústa – hlavne ak ide o situácie z minulosti,” píše sa v manifeste. Podľa signatárok v tomto systéme “si každá pracujúca žena na obťažovanie musí zvyknúť alebo odísť.” 

    “Nadišiel však čas, kedy sme sa prestali báť,” dodali signatárky. V reakcii na množiace sa obvinenia zo sexuálneho obťažovania, najskôr voči americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, vznikla kampaň v sociálnych médiách, kde sa začal šíriť hashtag #MeToo (“Ja tiež”).

    V Taliansku vystúpila proti Weinsteinovi herečka Asia Argento, ktorú obvinili, že chce len pritiahnuť pozornosť. Tá v súvislosti s manifestom skritizovala svoje kolegyne za to, že neuviedli konkrétne prípady obťažovania, a neprejavili tak solidaritu k nej a ďalším ženám, ktoré prelomili mlčanie.

    - Reklama -