Toto je výsledok nekončiacej sa vojny v Afganistane? Taliban vraj pôsobí na väčšine územia

    0
    Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu (Autor: SITA)

    Afganská vláda tieto tvrdenia odmietla s tým, že má pod kontrolou väčšie územie, ako uvádza správa. 

    Nedávno sa však Taliban a džihádistická organizácia Islamský štát prihlásili k zodpovednosti za útoky spáchané aj priamo v hlavnom meste Kábul a jeho okolí.

    Podľa údajov BBC Taliban plne kontroluje 14 okresov krajiny – čo sú štyri percentá územia krajiny – a aktívne pôsobí a fyzicky je prítomný v ďalších 263 okresoch, čo je ďalších 66 percent krajiny. BBC na základe svojich zistení konštatuje, že Taliban ovláda oveľa rozsiahlejšie územie, než sa doteraz predpokladalo. Vládne sily ovládajú 122 okresov, pričom však aj na ich území dochádza k útokom Talibanu, uviedla BBC.

    BBC vo svojej správe konštatuje, že napätie v Afganistane a sila Talibanu sa zvýšili po roku 2014, keď v krajine prestali pôsobiť medzinárodné sily.

    Afganskí vládni činitelia i americký prezident Donald Trump na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Afganistane reagovali tým, že vylúčili rozhovory s Talibanom, poznamenala BBC. Trump okrem toho oznámil, že pôsobenie americkej armády v Afganistane nemá časový rámec. 

    BBC zbierala podklady pre svoju štúdiu od konca augusta do konca novembra 2017. Reportéri BBC a ich spolupracovníci po celom Afganistane hovorili s viac ako 1 200 miestnymi informátormi, a to v každom z 399 okresov krajiny, aby takto získali reálnejší obraz o pôsobení a útokoch príslušníkov Talibanu v danom období.

    Všetky informácie získané od respondentov priamo alebo prostredníctvom telefonického rozhovoru boli overované z najmenej dvoch, niekedy aj šiestich ďalších zdrojov. V niektorých prípadoch reportéri BBC na autobusových staniciach kontaktovali i ľudí prichádzajúcich z odľahlých a ťažko prístupných regiónov, aby získali informácie o situácii v ich bydlisku. 

    Výsledky bádania BBC naznačujú, že asi 15 miliónov obyvateľov Afganistanu, teda polovica z celkového počtu, žije v oblastiach, ktoré sú ovládané Talibanom alebo tam talibovia neskrývane pôsobia a páchajú útoky.

    Taliban je islamistické hnutie, ktoré pôsobí najmä v Afganistane a Pakistane. Vzniklo v roku 1994 v radoch afganských utečencov, ktorí boli nútení opustiť Afganistan počas vojny v rokoch 1979-89 a získali vzdelanie v náboženských školách – madrasách – na území Pakistanu.

    - Reklama -