USA sa pripravujú na vojny s Čínou a Ruskom. Dokážu zvládnuť obe?

    0
    Ilustračné foto: Pentagón, Washington, USA (Autor: SITA)

    „Akýkoľvek boj s Čínou by bol prevažne bojom na mori a vo vzduchu,“ povedal Selva. Informáciu priniesol server Defense News. „Neznamená to, že by nedošlo na použitie armády a námorných jednotiek. Keď sa však zamyslíte nad tým, ako by sa mohol vyvíjať potenciálny konflikt s Čínou, veľmi pravdepodobne bude znamenať významný príspevok námorných a vzdušných síl a armáda a „mariňáci“ budú podporné prvky tohto boja,“ vysvetlil.

    Na druhej strane, s Ruskom by USA viedli prevažne letecký a pozemný boj. „S podporou prvkov našej námornej zložky, pretože nemôžete sa dostať do Ruska, nemôžete sa dostať do Európy vo veľkom počte bez prekonania severného Atlantiku,“ konštatoval generál. „To znamená, že nastane námorná bitka, aby sa armáda dostala na kontinent, ale hlavný boj bude pravdepodobne letecký a pozemný,“ dodal.

    V stratégii národnej obrany je Rusko označené za „globálnu“ výzvu, čo je odklon od myšlienky, že Rusko je predovšetkým výzvou pre Európu. V nedávnych strategických dokumentoch Pentagón zúžil svoju pozornosť na päť hrozieb – Rusko, Čínu, Severnú Kóreu, Irán a terorizmus.

    „Jednoduchšie je plánovať konflikt so Severnou Kóreou (ako s Iránom), keďže Pchjongjang odvodzuje takmer všetky svoje vojenské schopnosti od nákupu hardvéru z Ruska alebo z Číny,“ poznamenal Selva. Plánovanie konfliktu s dvoma rovnocennými konkurentmi pokrýva teda aj riešenie problému so zločinným štátom vyzbrojeným atómovými hlavicami.

    No hlavnými problémami, ktoré riešia v Pentagóne, je zisťovanie, ktorý scenár je najpravdepodobnejší a ako najlepšie investovať. Selva uviedol, že tieto výzvy budú súčasťou pripravovanej Národnej vojenskej stratégie. Očakáva sa, že ju dokončia do konca roka. „Ak na to nemáme dosť finančných prostriedkov, upozorníme na toto riziko štátneho tajomníka, prezidenta a americký ľud,“ povedal. „Môžeme buď prispôsobiť financovanie, aby sme boli schopní splniť tieto úlohy, alebo môžeme varovať pred rizikom,“ zhrnul.

    Analytik z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie Andrew Hunter súhlasí s tým, že Pentagón potrebuje myslieť na Čínu a Rusko ako samostatné hrozby. Zároveň však upozorňuje, že netreba očakávať od Číňanov alebo Rusov férový prístup a boj typu jeden na jedného.

    - Reklama -