Trump v posolstve o stave únie ponúkol ústretovú ruku demokratom aj republikánom

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Trump sa vyslovil, že vláda pod jeho vedením buduje bezpečnú a silnú krajinu. Na spoluprácu vyzval obe parlamentné strany. „Dnes večer vás všetkých vyzývam, aby ste odložili spory a hľadali spoločný jazyk, aby ste dosiahli potrebnú jednotu v prospech ľudí, slúžiť ktorým ste boli zvolení,“ povedal Trump a dodal, že ponúka ústretovú ruku spolupráce členom oboch strán, demokratom aj republikánom.

    K horúcej téme o ovplyvňovaní prezidentských volieb v USA ruskými tajnými službami sa počas svojho viac ako hodinového prejavu vôbec nevyjadril. Reč prezidenta nečakane pôsobila viac zmierlivo, než by sa od Trumpa dalo očakávať. Server Politico si jeho neobvyklé správanie vysvetľuje tým, že tento prístup je teraz pre neho veľmi nutný, ak chce zlákať demokratov, aby spolupracovali.

    V tomto roku čaká Biely dom náročné obdobie, pretože vláda bude svoj program presadzovať v atmosfére politického boja pred novembrovými voľbami do Kongresu, pričom republikáni v nich hodlajú obhajovať väčšinu v oboch parlamentných komorách. „Chcem hovoriť o budúcnosti, ktorá nás čaká. Nás všetkých, spoločne ako jeden tím, jeden ľud, jednu americkú rodinu,“ uviedol prezident.

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    Trump sa chce zamerať hlavne na modernizáciu infraštruktúry, na ktorú požiada Kongres o 1,5 bilióna dolárov. Podľa informácií servera České noviny by chcel presadzovať aj ochranu krajiny pred ilegálnou imigráciou s pomocou chystaného „spravodlivého kompromisu“ s demokratmi. Pripomenul aj to, že na juhu krajiny vybuduje „veľký múr“, ktorý zaistí krajine bezpečnosť, a že ukončí vízovú lotériu a takzvanú reťazovú migráciu spôsobenú spájaním rodín. Nezabudol pripomenúť ani úspechy boja s Islamským štátom v Sýrii a Iraku a oznámil podpis exekutívneho príkazu, ktorým ponecháva otvorenú väznicu Guantánamo na Kube.

    Prezident USA tiež poznamenal, že Kongres by mal zaistiť, aby zahraničná finančná pomoc USA slúžila americkým záujmom a smerovala výhradne k priateľom, nie nepriateľom Ameriky. Odsúdil tiež jadrové ambície Pchjongjangu a povedal, že jeho vláda nebude opakovať staré chyby, ktoré „dostali Spojené štáty do tejto veľmi nebezpečnej situácie“. Bezpríkladná sila je podľa prezidenta najistejšou obranou proti hrozbám ničomných režimov, teroristických skupín a rivalov, ako sú Čína alebo Rusko.

    Na Trumpovo posolstvo o stave únie reagoval demokratický poslanec Joe Kennedy, ktorý využil právo opozičnej strany odpovedať na bilančnú správu hlavy štátu tak, že úspechy americkej ekonomiky síce zvýšili zisky korporácií a povzbudili investorov, ale radovým zamestnancom spravodlivý podiel na bohatstve nepriniesli. Podľa Joea Kennedyho, ktorý je vnukom niekdajšieho ministra spravodlivosti Roberta Kennedyho, by Američania mali odmietnuť „vypäté straníctvo a chaos“ Trumpovej éry. „Surovci“ vraj môžu zasadiť úder a zabodovať, ale nikdy nedosiahnu silu a veľkosť ducha ľudí zjednotených na obranu svojej budúcnosti.

    Vláda podľa Kennedyho neútočí len na zákony, ktoré Američanov chránia, ale útočí aj na samotnú myšlienku, že Američania za ochranu stoja. Demokrati naopak sľubujú lepší osud všetkým, „ktorí túto krajinu považujú za vlastnú“. Trumpov prejav pobúril aj ďalších demokratických politikov. Napríklad bývalý prezidentský kandidát Bernie Sanders mu vyčítal, že v posolstve opomenul problém klimatických zmien, nerovnomerné rozdelenie národného bohatstva alebo otázky sociálneho zabezpečenia. Sanders vraj v kongresovej sále mal čo robiť, aby sa pri prejave „nesmial nahlas“.

    Celý text nájdete na webe České noviny.

    autor: nab

    - Reklama -