Žili tam v pokoji Nemci a Lužickí Srbi. Potom im vláda poslala osemtisíc imigrantov a v meste je bordel

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Celkovo ich do stotisícového mesta bolo umiestnených osemtisíc a čoskoro sa začali objavovať problémy. „Prišlo príliš veľa ľudí v krátkom čase, zmena bola príliš rýchla. Mohlo sa urobiť viac pre informovanie ľudí – v porovnaní s veľkými mestami na západe Nemecka tu chýbajú skúsenosti s integráciou cudzincov,“ povedal podľa servera Aktuálně.cz úradník z magistrátu, ktorý o situácii v meste píše. Cottbus, ktoré leží v bývalej Nemeckej demokratickej republike, doteraz nemalo s natoľko kultúrne odlišnými osobami vôbec žiadne skúsenosti.

    Najnovšiu sériu konfliktov rozpútalo pobodanie miestneho chlapca sýrskym utečencov. V reakcii na to 1. januára skupina skinheadov napadla ubytovňu Afgancov. Nasledovalo množstvo ďalších stretov, v ktorých zúčastnení použili ako zbraň aj nože či slzný plyn.

    V reakcii na tieto udalosti mesto Cottbus pozastavilo ďalšie prijímanie migrantov. V uliciach pribudlo policajtov a magistrát nechal na verejných priestranstvách nainštalovať ďalšie bezpečnostné kamery.

    Utečenci sa dlhodobo sťažujú, že sa v meste necítia vítaní. Miestni na nich vraj pokrikujú „cudzinci von“. „Potrebujeme dostať šancu, nie sme všetci zlí. Sú tu niektorí utečenci, ktorí robia problémy. Ale niektorí domáci nás zámerne provokujú. Chcú, aby sme odišli,“ sťažuje sa osemnásťročný Mustafa Usmán.

    Dvadsaťsedemročná Sýrčanka Anaam Rashiová prevádzkuje v Cottbuse kaderníctvo. Pripúšťa, že s niektorými imigrantmi sú problémy, ale snaží sa ľuďom vysvetľovať, že všetci nie sú rovnakí. Tridsaťročný Sálih by uvítal viac kontaktov miestnych s utečencami.

    Domáci sa sťažujú, že už sa v meste necítia bezpečne, hlavne v noci. K stretom vraj dochádza predovšetkým pred nákupným strediskom Blechen Carre v centre mesta.

    Cottbus je mesto, ktoré však má aj ďalšie problémy. Je tam nadštandardná nezamestnanosť a navyše sa má zatvárať miestna uhoľná elektráreň, čím má prísť o prácu ďalších osemtisíc ľudí.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -