FOTO Kiska: Musíme napĺňať záväzky voči NATO. Výstroj a posádka sú v katastrofálnom stave

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Na hodnotení výcvikového roka 2017 Kiska pripomenul, že Armáda SR dostala na ďalšie obdobie obrovské prostriedky na modernizáciu a skvalitňovanie ozbrojených síl. „Každé jedno euro z tých 500 miliónov eur musí byť minuté transparentne a efektívne, každý jeden nákup musí byť uskutočnený podľa zodpovedných plánov,“ zdôraznil Kiska. Proces však nesmie stagnovať, Kiska v tejto súvislosti upozornil na oblasti, ktoré dlhodobo trpia v dôsledku zastaranosti, osobitne zvýraznil nadzvukové letectvo. „Už roky vieme o tom, že máme zameniť stíhačky. Keď som si dnes vypočul, ako málo letových hodín majú naši letci v dôsledku zastaranej techniky, bol som zhrozený,“ netajil Kiska. „Žiaľ, stále len čakáme na analýzu, ktorá nám povie, kedy, ako a od koho budú tieto stíhačky nakúpené,“ dodal s tým, že nesmieme sklamať občanov.

    Ocenil rozhodnutie vlády zapojiť Slovensko do európskeho projektu obrany PESCO. Prezident pripomenul pred generalitou slovenskej armády i povinnosti napĺňať záväzky, ktoré má SR ako členská krajina NATO. Nesmieme dôveru našich spojencov sklamať, vystríhal s poukázaním na súčasný neuspokojivý stav. „Nedávno tu boli ľudia z velenia NATO, kde sa porovnávala naplnenosť cieľov, ktoré máme ako krajina. Zo 73 cieľov napĺňame jednu tretinu,“ upozornil prezident, pričom spomenul, že vyzval ministerstvo obrany, aby spolu s velením Severoatlantickej aliancie hľadali riešenia.

    Kiska dodal, že pilierom udržania si dôvery slovenskej armády je aj starostlivosť o príslušníkov ozbrojených síl a potreba zabezpečiť im vo forme zázemia i výcviku adekvátne podmienky. Dôležitá je aj dôvera vojakov a vojačiek v armádu. Prezident uviedol, že na modernizáciu armády máme pripravenú veľkú sumu, musíme však myslieť aj na podmienky, v akých naši vojaci a vojačky pracujú, v akom stave majú výstroj a v akom stave sú posádky. „A, žiaľ, sú často v katastrofálnom stave. Zbytočne budeme modernizovať techniku a vybavenie, ak nebudeme mať dobre vycvičených, pripravených, ale aj adekvátne zaplatených vojakov,“ zdôraznil prezident.

    Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) na tlačovom brífingu zvýraznil tendenciu rezortu o maximálne efektívne a transparentné procesy modernizácie slovenskej armády. „Nebáli sme sa povedať, aký je stav ozbrojených síl a iba na tomto základe sa nám podarilo zabezpečiť reálny dlhodobý plán s víziou do roku 2030, vrátane starostlivosti o vojaka,“ uviedol Gajdoš.

    Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim vidí posun v skvalitňovaní stavu slovenskej armády, nevyhol sa však kritike do vlastných radov. „Minulý rok hodnotím ako dosť zlý,“ priznal a pripomenul okrem iného i kauzu zmiznutej munície, ktorej armáda čelila v minulom roku. „Nebolo to len nami nezavinené, máme aj rezervy,“ skonštatoval. Poznamenal, že v tejto súvislosti ho vysoká dôvera verejnosti trochu prekvapila. „Myslel som si, že padneme,“ dodal. O to väčšou výzvou je podľa neho i v súčasných podmienkach, pri problémoch, ktoré armáda má, takúto dôveryhodnosť verejnej mienky udržať.

    Autor: rp, TASR

    - Reklama -