Nemecko je proti prekrúcaniu dejín. Podporuje zákon prijatý v Poľsku, uvádza šéf diplomacie

    0
    Sigmar Gabriel (Autor: TASR)

    Gabriel reagoval na polemiku a diplomatický spor medzi Izraelom a Poľskom, ktorého parlament schválil novelu zákona o Ústave národnej pamäti (IPN). Táto právna norma zavádza trestný postih za pokusy pripísať zločiny nacistického Nemecka poľskému národu ako celku. Ku kritike zo strany Izraela sa pripojili aj USA, ktorého predstavitelia deklarovali, že zákon môže mať vplyv na slobodu prejavu.

    Poľské vedenie odmieta dohady, že cieľom novely zákona o IPN a osobitne jeho kontroverzných formulácií je obmedziť slobodu slova alebo debatu o holokauste. Zdôrazňuje, že Varšave ide o ochranu názvu štátu. Poľská vláda totiž ostro odmieta slovné spojenie “poľské koncentračné tábory” a podobné, z ktorých by mohlo vyplývať, že poľský štát alebo národ boli zodpovedné za existenciu táborov používaných nacistami na poľskom území v období druhej svetovej vojny. Počas nej v Poľsku zahynuli tri milióny tamojších Židov a ďalšie milióny Poliakov.

    Šéf nemeckej diplomacie Gabriel v sobotu vyhlásil, že “táto organizovaná masová vražda” bola vykonávaná jeho krajinou “a nikým iným – jednotliví kolaboranti (na tomto fakte) nič nezmenia.” “Zmierenie môže priniesť len dôkladné preskúmanie našich vlastných dejín, čo zahŕňa aj myšlienku, aby ľudia, ktorí museli zažiť neprípustné utrpenie holokaustu, mohli hovoriť o tomto utrpení bez obmedzenia,” vyjadril presvedčenie nemecký minister.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prirovnal zákon schválený poľským parlamentom k pokusom o prepisovanie dejín. 

    V reakcii na poľský zákon izraelský parlament v piatok v prvom čítaní prijal návrh zákona, ktorý počíta s piatimi rokmi väzenia pre osoby, čo sa pokúsia “poprieť alebo spochybniť vinu pomáhačov nacistov pri páchaní zločinov na Židoch”.

    - Reklama -