Džihádistu Abdeslama previezli do Belgicka, kde sa s ním začal súdny proces

    0
    Zatknutie Salaha Abdeslama v bruselskej štvrti Molenbeek (Autor: SITA)

    Abdeslam je spolu so Soufienom Ayarim obvinený z účasti na prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest, ku ktorej došlo týždeň pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016.

    Konvoj áut elitnej polície GIGN vyrazil z väznice Fleury-Mérogis v čase medzi 03.30 h a 04.00 h. Išlo o tri konvoje pozostávajúce z troch áut sprevádzané motorkami, ktoré areál väznice opustili v asi 20-minútových intervaloch. Novinárom na mieste sa nepodarilo identifikovať cestujúcich v autách.

    Abdeslam je vo väzení Fleury-Mérogis od konca apríla 2016. Vo väzení ho držia v izolácii a je nepretržite sledovaný bezpečnostnými kamerami. Počas súdneho procesu v Bruseli ho budú denne prevážať z väznice Vendin-le-Vieil na severe Francúzska, kde mu vytvorili rovnaké podmienky ako vo Fleury-Mérogis. Každý deň ho odtiaľ budú eskortovať 150 kilometrov do Bruselu. Prevoz budú zabezpečovať striedavo jednotky francúzskej polície GIGN a belgickej justičnej polície.

    Avizovaný proces v Bruseli budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. V okolí súdnej budovy bude hliadkovať vyše 100 policajtov. Proces s Abdeslamom bol niekoľkokrát odložený. Niektoré belgické média uviedli, že môže dôjsť k ďalšiemu zdržaniu, keďže právnici žiadajú viac času na prípravu materiálov.

    Súdny proces s Abdeslamom je očakávanou udalosťou – najmä pre to, že doteraz počas výsluchov pred francúzskymi vyšetrovateľmi odmietal vypovedať. 

    Abdeslam sa stal najhľadanejšou osobou v Belgicku po tom, ako ho bezpečnostná kamera deň po parížskych útokoch zachytila pri návrate z Francúzska. Napriek veľkému úsiliu polície sa mu podarilo unikať štyri mesiace. Zatkli ho v západobruselskej štvrti Molenbeek, kde žije početná moslimská komunita.

    - Reklama -