Kardinál Duka: Keď nevyhral môj kandidát, tak vyhral iný. Ak som veriaci, viem, že všetko riadi ruka Pánova

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)

    „Vyhlasovať, ktorý kandidát je ten, ktorý je najlepší, my nemáme právo. Pretože nemáme právo na neomylné riešenia. Takýto dar nemá ani pápež, aby mohol takto vystupovať. Preto cirkev nikdy do týchto sporov alebo do týchto volebných kampaní nevstupuje,“ poznamenal v rozhovore okrem iného Duka.

    „Naši veriaci sú dospelí ľudia a musia sa rozhodovať podľa svojho svedomia. Ja nemám právo žiadnemu kandidátovi, žiadnemu občanovi v tejto krajine brať jeho česť a jeho svedomie. Buďme úprimní, ani ja si nemôžem osobovať právo a ani nemám vedomie, že skutočne každého kandidáta poznám. Že môžem posúdiť jeho schopnosti. Nehnevajte sa, ak toho človeka vidím len v televízii, tak toho asi nie som schopný. To je trochu nadnesená stratégia, ktorá nezodpovedá realite. Celkom iste sa musíme usilovať o to, aby sme vo voľbách z kandidátov vybrali tých, ktorí majú našu dôveru,“ podotkol kardinál.

    Podľa jeho slov sa česká spoločnosť stáva svedkom ideologizácie, čo je však do istej miery celosvetovým problémom. „Nachádzame sa niekde na úrovni 50. rokov alebo v medzivojnovom období, keď ideológia nielenže rozdeľovala, ideológia tiež dovolila udávať – aj v rámci rodín – a dokonca aj sekať hlavy,“ povedal jasne Duka.

    Vo chvíli, keď je k dispozícii priama voľba hlavy štátu, by mali ľudia konať podľa svedomia. „Nebuďme ako rowdies, divokí futbaloví fanúšikovia, ktorí keď potom nevyhrajú, zapaľujú autá a rozbíjajú okná. My možno nezapaľujeme autá, ale hádame sa, nehovoríme spolu a vyvolávame vzájomnú nenávisť. Spomínam si na pobyt vo väznici na Boroch a na Václava Havla aj na Jiřího Dienstbiera, ako mnohokrát hovorili spoluväzňom: Pamätaj si, nenávisť a závisť je cesta do pekiel. Budeš sa len užierať,“ uviedol ďalej Duka.

    A vyslovil aj radu: „Treba si uvedomiť, že keď nevyhral môj kandidát, vyhral iný, a ak som veriaci človek, viem, že nič sa nedeje márne, všetko riadi ruka Pánova. A my budeme mať takých predstaviteľov, akých si zvolíme, a potom budú ďalšie voľby, tie komunálne. Ak sa necháme takto ideologizovať a nebudeme sa snažiť zostať nestranní, ponesieme dôsledky,“ uzavrel.

    Celý text nájdete na webe Česká justice.

    - Reklama -