S exekučnými amnestiami treba narábať opatrne, podporujú morálny hazard, varuje Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Šéf SaS Richard Sulík upozorňuje, že dnes sa desaťtisíce Slovákov odmietajú oficiálne zamestnať, lebo by takmer celú ich výplatu zhabal exekútor. S amnestiami však treba podľa jeho slov postupovať veľmi opatrne, lebo podporujú morálny hazard. „Pekne to vidieť na nemocniciach. Celkovo im boli už päťkrát odpustené dlhy, napriek tomu robia veselo ďalšie,“ podotýka Sulík vo svojom blogu na hnonline.

    Preto je podľa neho amnestia namieste len vtedy, ak sa zároveň zmenia pravidlá, aby v budúcnosti vznikali exekúcie vo výrazne menšom počte. Ako prvé by podľa jeho slov mal byť stanovený maximálny čas a maximálny úrok, na ktorý sa môže exekúcia vzťahovať.

    „Premlčacia lehota na vymáhanie pohľadávok je dnes niekde tri roky, niekde štyri a v Sociálnej poisťovni až desať. Neraz sa stalo, že po takmer desiatich rokoch dostal nič netušiaci živnostník nepeknú obálku zo sociálky. Preto by mala platiť jednotná lehota premlčania na všetky záväzky vo výške tri roky,“ myslí si líder liberálov.

    Treba stanoviť strop pre úžeru

    Rovnako by sa mal podľa Sulíka stanoviť konkrétny úrok, nad ktorý by už išlo o úžeru. Ako príklad ponúka trojnásobok úroku z omeškania, ktorý je dnes stanovený zákonom na približne 12 percent. Úžera by potom bola vtedy, ak by dohodnutý úrok bol viac ako 36 percent, a predmetom exekúcie by teda mohol byť len úrok do tejto sumy.

    Ďalším pravidlom by podľa Sulíka malo byť povinné zlúčenie exekučných konaní, ak je dlžník a veriteľ ten istý. Za významné považuje aj opatrenie, ktoré presunie náklady na exekúciu z dlžníka na veriteľa v prípade, že dlžník už má na krku aspoň jednu exekúciu.

    „Ostáva podstatná otázka: čo smie byť predmetom exekúcie? V žiadnom prípade nie istina, teda samotný dlh. Amnestie sa smú vzťahovať len na takzvané príslušenstvo, teda na úrok a poplatky. Ak dlžník zaplatí, povedzme, do troch mesiacov od uvedenia amnestie istinu, bude mu príslušenstvo odpustené. Čokoľvek iné by bol totiž skutočný morálny hazard,“ zakončil Sulík.

    - Reklama -