Kiska už nie je dôveryhodnejší, padol na Ficovu úroveň. Nie je taký líder, ako z neho robí jeho fanklub, hodnotí komentátor

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Kiska je na tom podľa Focusu rovnako ako Fico,“ zhodnotil výsledky nedávneho prieskumu komentátor Dag Daniš na serveri Aktuality.sk s tým, že lepšie umiestnenie Kisku je v rámci štatistickej odchýlky. Dodal, že ak niekto za posledné dva roky strácal najviac zo spontánnej dôvery voličov, tak to bol prezident. „Z 31 percent z júna 2016 padol na 23,4 percenta. Na Ficovu úroveň…“ konštatoval komentátor.

    Pripomenul, že pred rokom mnohí v Kiskovi videli vyzývateľa Fica v parlamentných voľbách, no po roku je všetko celkom inak. „Podpora padá. A očakávania spojené s Kiskom sa redukujú na otázku, či vôbec bude druhýkrát kandidovať,“ uviedol Daniš vo svojom komentári. Hlavné dôvody, prečo sa formát Kisku každým rokom zmenšuje, sú podľa neho tri.

    Ako prvý dôvod zmienil, že zákopová vojna s Ficom oslabila nielen premiéra, ale aj prezidenta, pričom Kiskovi a veľkej časti jeho voličov nevyhovuje konfrontačný štýl politiky. Kým bol Kiska len kritický voči Ficovej vláde, jeho popularitu to neohrozovalo, no zlom prišiel po tom, čo sa stal terčom útokov.

    Kiska podľa komentátora nezvládol kauzu krátenia dane, teda nezákonné financovanie svojej kampane cez rodinnú firmu KTAG, ktorá mala „ušetriť“ viac ako 180-tisíc eur. Namiesto priznania chyby a ospravedlnenia ukázal Kiska skôr aroganciu a hnev z „úniku informácií“. „Dokonca vyhlásil Slovensko za ´mafiánsky štát´. Keby hovoril o mafiánskych praktikách koalície, bolo by to prijateľné (a trefné),“ rozlišuje komentátor.

    Do tretice Kiska premárnil šancu zúročiť svoju verejnú podporu a začal sa hrať na skrývačku. „Toto je asi najvážnejší dôvod, pre ktorý padá jeho dôveryhodnosť,“ domnieva sa Daniš. „Z jeho tímu prenikajú informácie, že je rozhodnutý stiahnuť sa (a v marci to verejne avizovať),“ priblížil zákulisné šumy. Zdôraznil pritom, že ide o osobné rozhodnutie, na ktoré má každý právo. „Len sa potom netreba čudovať, keď takémuto ´lídrovi´ klesá podpora,“ dodal komentátor s tým, že hlavný Kiskov problém je skôr v rozpore medzi tým, do čoho ho tlačí jeho okolie a medzi jeho „nie veľmi rozhodnou (a nie veľmi dynamickou) povahou“.

    Prezident podľa Daniša nie je až taký „líder“, akého z neho robí jeho fanklub, v istom zmysle je skôr opak lídra. „Líder je ten, kto si dokáže vybojovať šance. Využiť ich. A viesť ostatných. Nie ten, ktorého stále do niečoho – a neúspešne – tlačia…“ uzavrel.

    - Reklama -